Bilime Göre Depresyon Hafızamızı da Etkiliyor Olabilir mi?

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan depresyon, şüphesiz ki sahip olan kişinin tüm hayatını alt üst etme gücüne sahip. Peki ya hafızamız? Bir araştırmaya göre onun da depresyonun pençesinden kaçışı yok gibi.

Depresyonun kişinin yaşamı üzerinde ne kadar derin izler bırakabildiğine hepimiz şahidiz. Ancak durum bununla da sınırlı değil gibi görünüyor.

Yaşam kalitemizi derinden etkileyen depresyonun üzerimizde bıraktığı etki sanılandan çok daha karmaşık. Sadece ruh hâlimizi değil özellikle detaylara yönelik hafızamız üzerinde de etkili olabilir.

Brigham Young Üniversitesi, depresyonun hafıza üzerinde etkisi olup olmadığını tespit etmek adına bir çalışma yaptı.

test

Profesörü Brock Kirwan önderliğinde yapılan bu araştırmada, katılımcılara bir hafıza testi uyguladı.

Bu testte katılımcılara bilgisayar ekranında çeşitli nesneler gösterildi ve daha sonra katılımcılardan bu nesneleri daha önce görüp görmediklerini belirtmeleri istenildi.

83 katılımcı üzerine yapılan bu testte, depresyon seviyeleri daha yüksek olanların genellikle daha önce gördükleri nesneleri ayırt edebildikleri ancak benzer görünüme sahip yeni nesneleri ayırt edemedikleri sonucuna varıldı.

Peki depresyon sahibi kişiler neden benzer nesneleri ayırt edemedi?

Profesör Kirwan, bunun hafıza kaybı olarak nitelendirilemeyeceğini, yalnızca depresyon sahibi kişilerin detayları kaçırdıklarını belirtiyor.

 Bu durumunsa depresyondaki kişilerin hipokampüs denilen yeni nöronların üretildiği ve ayırt etme yeteneklerinin geliştiği bölge ile alakalı olabileceğini belirtiyor.

Yani depresyondaki kişilerin hipokampuslarının depresyonda olmayanlara göre daha küçük olabileceğini ve bunun da hafıza işlemede kritik bir rol oynadığını öne sürüyor.

Araştırmacılar, bu çalışmanın çok ağır depresyon yaşayan kişiler üzerinde yapılmadığını ve bu sebeple bazı kısıtları olduğunu hatırlatarak, depresyon sahibi kişilerin hafızalarıyla ilişkili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Özetle, bu araştırma zihinsel sağlığımızın yaşam kalitemize ek olarak hafızamız üzerinde de etkisi olabileceğine dikkat çekiyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Dünyada Olup Bitenden Haberi Olmayan Bebekler de Depresyona Girebilir mi? Küçük Kafalarının İçinde Neler Dönüyor Bir Bilseniz!

Depresyondaki Bir Ergenin Zihninden Çıkan “Spotify” Fikri, Nasıl Oldu da Telefonlarımızda Yer Edinmeyi Başardı?

Aşırı Çalışmaktan Depresyona Girmenin Sık Görüldüğü Japonya’daki Bu İşkolikliğin Sebebi Nedir?

Başa dön tuşu