Laboratuvar etleri hayatımıza girmeye hazırlanıyor!

Kanada’da laboratuvar ortamında üretilen etlerin, yakında yiyecek bölümünde kullanılmaya başlanacağı bildirildi. Kanada resmi haber ajansı CanadianPress’in haberine nazaran, ülkedeki birtakım şirketler, gelecek yıllarda, tek bir hayvanı kesmeye bile gerek kalmadan tavuk, sığır ve koyun etini laboratuvarda üretmeye başlayacak.

Laboratuvar etleri hayatımıza girmeye hazırlanıyor!

Hücresel tarım teknolojisi üzerinde çalışan kelam konusu şirketler, hayvanlardan alınan hücrelerden süt, yumurta, et yahut öteki eserleri oluşturmada ilerleme sağladı. Üretilen etler beşerler tarafından tüketilebileceği üzere kedi-köpek maması olarak da kullanılacak.

Edmonton merkezli Future Fields şirketinin kurucularından Lejjy Gafour, hususa ait yaptığı açıklamada, çalışmalarında iki farklı eseri geliştirmeye ağırlaştıklarını, bunlardan birincisinin hücrelerin büyümelerine yardımcı olacak bir serum, başkasının de tavuk eti olduğunu söyledi.

Gafour, tavuğun kamu tüketimine 5-7 yıl içinde hazır olabileceğini lakin serumun daha erken biteceğini varsayım ettiklerini söz etti.

Merkezi Vancouver’da bulunan Appleton Meats isimli şirket ise laboratuvarda üretilmiş ineksiz sığır etinden burger üreterek piyasaya vermek için çalışıyor. Şirketin CEO’su Sid Deen, 2017 sonunda başladıkları eser geliştirme çalışmalarında farklı prototipleri test ettiklerini ve 3 ila 5 yıl içinde satışa başlayabileceklerini söyledi.

Haberde, Toronto’da bulunan Because Animals isimli diğer bir firmanın da tıpkı formülle tarla faresi hücrelerinden laboratuvarda ürettikleri etle kedi maması ürettiği, prototip halindeki eserin mağaza raflarına çıkması için yasal düzenlemeleri beklediği bildirildi.

Şirketin CEO’su Shannon Falconer, eserlerin, en büyük evcil hayvan maması pazarı olması sebebiyle birinci evvel ABD’de piyasaya çıkacağını, yasal düzenlemeler sonrasında Kanada’da da satışa başlayacaklarını söyledi.

Laboratuvar ortamında birinci et üretimi, İsrail kökenli Aleph Farms isimli şirket tarafından geçen yıl gerçekleştirilmişti. Dünya genelinde 1 trilyon doları aşan bir ticaret hacmine sahip olan et piyasasında, yeni teknolojilerle maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.

Başa dön tuşu