Walklake adlı robot, kreşe giden çocukların hasta olup olmadıklarını tespit edebiliyor

Günümüzde çalışan ailelerin çocukları birden fazla vakit çok küçük yaşlarda kreşe başlamak durumunda kalıyor. Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olan ufaklıkların da hastalıklarla birinci tanıştıkları yerler de ekseriyetle kreşler oluyor. Oyun oynarken birbirlerinden aldıkları objeleri ağızlarına götürmeleri üzere durumlarda da çocuklar ortasındaki hastalıklar süratle yayılabiliyor.

Çin’de bulunan kreşlerin bir kısmında başlatılan bir uygulama, çocukları kreşe girmeden evvel tarayarak hastalık tespiti yapmaya çalışıyor. Bahsi geçen tespiti yapan ise bir robot.

 

Kompakt bir yapıya ve çizgi sinema karakterlerini andıran bir yüze sahip olan Walklake isimli robot, her gün 2000’den fazla çocuğu; konjonktivite benzeri ağır olmayan hastalıkların teşhisi için tarıyor. Üç saniye üzere kısa bir sürede gerçekleşen tarama için çocukların tek yapması gereken, yüzlerini Walklake’e göstermek.

Hasta çocuk okula girmeden konuta gönderiliyor 

Sahip olduğu kamera ve sensörler sayesinde aksi bir durum tespit eden robot, kreş yetkililerine bilgi verebiliyor. Hasta olduğu tespit edilen çocuk ise kreş yetkililerinin vereceği karar doğrultusunda konuta gönderilebiliyor.

 

Çok suçsuz görünen bu uygulama, uzmanları ise ikiye bölmüş durumda. Birtakım uzmanlar hastalıkların bulaşma riskini azaltan uygulamayı överken, başkaları ise Walklake’in özel hayatın ihlaline yol açabileceği görüşünde.

Örneğin, Bath Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Kısmında misyonlu Profesör Joanna Bryson, robotun topladığı bilgilerin hackerlar tarafından ele geçirilebileceği uyarısında bulunmuş.

Yine de data ihlaline karşı önlemler tam alındığı takdirde, Walklake’in kreş hastalıklarını önemli oranda azaltma potansiyeli bulunuyor. 

 

Başa dön tuşu