Meraklı bekleyiş sona erdi: S-400 parçaları Türkiye’de!

Türkiye’ye gelip gelmeyeceği konusundaki belirsizlik ile gündemi oldukça meşgul eden S-400’ler sonunda Türk topraklarına giriş yaptı. Ulusal Savunma Bakanlığı, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci modüllerinin teslimatının bugünden itibaren başladığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu söze yer verildi:

“Türkiye’nin hava ve füze savunma gereksiniminin karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik mukavelesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır.

Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci küme gereçlerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır.”

10 Eylül’e kadar aktif hale getirilmesi planlanıyor

S-400 hava savunma sisteminin birinci kesimleri bugün sabah 10.20 itibariyle Ankara’ya geldi. Birinci etapta yalnızca füze ve rampa modüllerinin gelmesi, radar sisteminin gelmemesi bekleniyordu. Habertürk’ün haberine nazaran Doğu Akdeniz’deki gelişmeler nedeniyle S-400’ün radar sisteminin modüllerinin da getirildiği belirtiliyor. Tekrar Habertürk’ün haberine nazaran S-400’in 10 Eylül’e kadar aktif hale getirilmesinin planlandığı belirtiliyor.

Rusya’nın önde gelen haber ajanslarından TASS’ın haberine nazaran S-400 teslimatı üç parti şeklinde gerçekleştirilecek. Birinci partinin teslimatı bugün inen uçakla yapıldı, ikinci parti de hava yolu ile teslim edilecek. 120’nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü parti ise deniz yoluyla ulaştırılacak.

S-400 özellikleri

S-400 hava savunma sistemi, Türkiye hava alanına giriş yapan savaş uçakları, radar tespit uçakları, keşif uçakları, balistik füzeler, orta menzilli füzeler, hipersonik amaçlar ve öteki gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha edebilecek.

600 kilometre uzaklıktan tehdidi belirleyebilen S-400’ler, 60 kilometre uzaklıktaki balistik gayeleri, 400 kilometre uzaklıktaki aerodinamik hedefleri ve 10 metre kadar alçak irtifadaki gayeleri vurabilirken, Amerika’nın Patriot füzeleri lakin en az 60 metre yükseklikteki gayesi vurabiliyor.

Türkiye, NATO üyesi olduğu için S-400 siparişi ile büyük reaksiyon çekti. ABD idaresi, S-400’lere alternatif olarak Patriot satmayı önerdi. Bir periyot Türkiye’de Patriot testleri yapıldı. ABD, Patriotların teknik özelliklerini Türkiye ile paylaşmayı reddettiği için ve yüksek maliyetler nedeniyle S-400’lere yöneldik.
Rusya, Türkiye dışında Belarus ve Çin’e S-400 sattı. Aralarında Nato üyesi ülkeler de dahil olmak üzere yaklaşık 20 ülke S-300 kullanıyor. S-500’lerin seri üretimine ise şimdi başlanmadı.

Türkiye, dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi için Rusya’ya 2,5 milyar dolar ödeyecek. Hindistan ve Suudi Arabistan da S-400 alımı için büyük ölçüde mutabakata vardı.

S-400 nedeniyle Türkiye ve ABD ortasında yaşananlar

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi, ABD’den ise F-35 beşinci jenerasyon savaş uçağı siparişi verdi. ABD, Türkiye’nin S-400 alımından oldukça rahatsız olmuştu. S-400’lerin F-35 üzere savaş uçaklarını durdurmaya yönelik bir sistem olduğunu ve F-35 ile ilgili bilinmeyen bilgilerin Rusya’ya satılabileceği tabir ediliyordu. Türkiye, S-400 kararından geri adım atmayınca ABD, resmi olarak açıklamasa da Türkiye’ye karşı ambargo uygulamaya başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Genel Başkanı  Donald Trump, Japonya’daki G-20 doruğunda bir ortaya geldi. Trump,  Türkiye’nin S-400 siparişi hakkında ılıman konuştu. Bu krizde Türkiye’nin yapabileceği bir şeyi kalmadığını ve ABD’nin adaletli davramaya mecbur kaldığını tabir etti. Sorumlunun Obama olduğuna vurgu yaparak “Bu süreci sen bu hale getirdin. Sen şayet Patriot’ları vermiş olsaydın bugün bu türlü bir durum olmayacaktı. Lakin sen vermedin. Kongre dedin, şu dedin, bu dedin, işi buraya kadar sürükledin. Şu anda da adaletli davranmaya mecburuz.” dedi. Trump’ın bu açıklamalarının akabinde Türkiye, S-400’ün birinci kesimlerini Ankara’ya getirdi.

Başa dön tuşu