Hücreleri öldürmeden görüntüleyebilen üç boyutlu mikroskop geliştirildi

Hücre araştırmalarında kullandığımız klasik mikroskoplar, bizlere hücre biyolojisi ile ilgili çok bedelli bilgiler sağlarken bir olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Bilim insanları hücreleri incelemek kelam konusu mikroskopları kullanırken hücreleri görünür kılan renklendirici kimyasallar kullanmak durumunda kalıyor. Bu da hücrelerin ölmesi manasına geliyor.

Bahse mevzu sıkıntıya bir tahlil getirmek isteyen İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) araştırmacıları, hücrelere ziyan vermeden incelemeyi sağlayan bir teknik geliştirmişler. CX-A ismi bilgiler 3D bir mikroskop sayesinde araştırmacılar, 200nm’den daha küçük çözünürlükteki hücre organellerine (Sitoplazmada bulunan ve hücrenin teneffüsü, beslenmesi ve boşaltımı üzere yaşamsal olaylarının gerçekleştiği yapılar) kadar olan yapıları görüntülemeyi başarmışlar.

 

Hücrelere ziyan vermeden kullanılan teknik ise hücreler için geliştirilen bir manyetik rezonans görüntüleme (MRI) aygıtı üzere çalışıyor. CX-A her açıdan aldığı hücre imgesini birleştirerek üç boyutlu bir manzara elde ediyor. Hücre, döner vaziyette bulunan bir lazerle aydınlatılıyor ve bu lazer de hücre imgesinin bir hologramını oluşturuyor.

CX-A sayesinde hücrelerin ömür müddetleri boyunca izlenebileceğini tabir eden araştırmacılar, bu sayede hücreler üzerinde deneyler yapabilecekler. EPFL’ye nazaran yeni geliştirilen mikroskop marifetiyle; biyolojik süreçlerin ne halde işlediği, organellerin nasıl etkileşime girdiği ve mitokondrilerin karmaşık ağları nasıl oluşturduğu konuları ile ilgili araştırmalar yapılabilecek.

Başa dön tuşu