NASA’nın resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan yazıya nazaran Curiosity müşahede aracı, Mars’ın Gale Krateri’nde toplam 21 ppbv’lik (parts per billion per unit volume) metan gazı tespit etmiş. Curiosity daha evvel 2013 yılında benzeri bir keşif yapmıştı lakin o zamanki sayı 5,8 ppb düzeyindeydi.
Metan gazı keşfi neden değerli?
Dünya’daki atmosferik metan gazının çok büyük bir kısmı biyolojik süreçler sonucunda oluşuyor. Bu nedenle Mars atmosferinde metan tespit edilmesinin çok büyük bir kıymeti var. Curiosity birinci defa 2013 yılında metan gazı keşfettiğinde bilim insanları bunu çok büyük bir keşif olarak nitelendirmişti. Geride bıraktığımız altı yıl içerisinde bilim dünyasında “Kızıl Gezegen’de bir vakitler hayat var mıydı?” ve “Mars yüzeyinin altında mikrobik ömür olabilir mi?” soruları çok daha fazla tartışılmaya başlandı.
Mars’taki metan gazının tam olarak hangi süreç sonucunda oluştuğu şu an için bilinmiyor. Bilim beşerlerine nazaran Mars’taki metan gazının organik yollar yerine jeolojik yollarla oluşuyor olma ihtimali çok yüksek. Lakin bu bahiste da elimizde şimdi bilimsel bir data yok. Curiosity, metan gazının kaynağını tespit edebilecek rastgele bir ekipmana sahip değil.
Konuyla ilgili konuşan NASA’lı bilim insanı Paul Mahaffy,”Şu anda elimizde olan datalarla metan gazının hangi süreç sonucunda oluştuğuna dair rastgele bir çıkarım yapabilecek durumda değiliz. Kaynağın biyolojik mi yahut jeolojik mi olduğunu bilemiyoruz.” kelamlarını kullandı.
NASA yöneticisi Thomas Zurbuchen ise,”Heyecan verici bir keşif olduğu bir gerçek. Lakin bu yeni bulgular Mars’ta hayat olduğu manasına gelmiyor. Çünkü metan gazının; su ve kayaların etkileşimiyle de ortaya çıkabildiğini biliyoruz.” halinde konuştu.