Türksat 6A’nın maliyeti katlanacak!

Türkiye’nin birinci ulusal haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A projesinde değerli gelişmeler yaşanıyor. Tümüyle “yerli ve milli” imkanlarla yapılması öngörülen proje için Ulaştırma ve Altyapı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech üzere kurum ve kuruluşlar vakit zaman bir ortaya geliyor.

Türksat 6A’nın maliyeti katlanacak!

Gerçekleşme, problemler ve projenin 2020 yılının aralık ayına yetiştirilmesi için atılması gereken adımlar tartışılıyor. HaberTürk’ün derlediği bilgilere nazaran; Proje için başlangıçta “anahtar teslim” yaklaşık 600 milyon TL ödenek öngörüldü. Bunun, kıymetli kısmının Ulaştırma Bakanlığı’nca ve bir ölçü da TÜBİTAK tarafından karşılanması benimsendi.

Bu kaynağın çabucak hemen tamamına yakın kısmı harcandı. Lakin, projenin yüzde 60’a yakını tamamlanabildi. Bu nedenle 450-500 milyon TL daha ödenek talebi gündeme geldi. Bu talebin kabul edilmesi halinde ödemeyi tekrar Ulaştırma Bakanlığı’nın yapması bekleniyor. Bu durumda, projenin maliyeti 1 milyar TL’yi aşacak.

TÜRKSAT 6A projesi, 15 Aralık 2014 tarihinde başladı. Projenin toplam mühleti 60 ay olarak planlandı. Öteki bir deyişle 5 yılda tamamlanması hedeflendi. Bu maksat tutturulamadı. Eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü devrinde “bir kere ve son kez” olmak kaydıyla mühlet 2019 yılı aralık ayından 2020 yılı aralık ayına uzatıldı.

Şimdi, bu müddetin bir kere daha uzatılması kelam konusu. Bu talebin kabul edilmesi halinde proje 2021 yılı aralık ayında tamamlanacak. Türkiye’nin, bu projeyi süratle tamamlaması gerekiyor. Uzmanlar, Türkiye’nin uzayda yörünge hakkının 2022 yılında sona ereceğine işaret ediyor. Bu tarihe kadar uydunun hazırlanmasının, fırlatmaya hazır hale getirilmesinin ve yörüngeye oturulmasının kıymetine dikkat çekiyor.

Başa dön tuşu