James Webb Uzay Teleskobu, önemli bir testi daha başarıyla tamamladı

Uzaydaki emektar gözümüz Hubble Uzay Teleskobunun yerini alması planlanan James Webb Uzay Teleskobu, kritik bir testi daha muvaffakiyetle tamamladı. Termal vakum testi isimli uygulama, teleskopta bulunan elektronik aygıtların uzayın vakumlu ortamında problemsiz bir biçimde çalışabileceğini ve aşırı ısı değişikliklerine dayanıklılığını ölçmek için kullanılıyordu.
 

Uzay aracı ögesi ve teleskop ile bilimsel aygıtlar unsuru isimleri verilen iki ana parçadan oluşan James Webb Uzay Teleskobu’nun teleskop kısmı, vakum testini Johnson Uzay Merkezi’nde tamamlamış ve sonrasında teleskobun başka yarısıyla birleşmek üzere Northrop Grumman’a teslim edilmişti. En son yapılan testte, uzay aracı unsurunun da imtihanından muvaffakiyetle geçmesi sonucunda teleskop fırlatılmaya bir adım daha yaklaşmış oldu.

Gerçekleştirilen testte, atmosferden arındırılmış bir odada tutulan uzay aracı -148 santigrat dereceden +102 santigrat dereceye kadar değişkenlik gösteren sıcaklık kıymetlerine maruz bırakılıyor. Teleskobun kendisini uzaya götürecek olan ve “otobüs” ismi verilen uzay aracı ile tenis alanı boyutlarına sahip güneş kalkanı teleskobun kıymetli modülleri ortasında yer alıyor. Güneş kalkanının dayanıklılığı, teleskopta bulunan ve çok hassas olan optik aygıtlar ile öbür aygıtların soğuk tutulması için hayati ehemmiyet taşıyor.

Termal vakum testinin son evresinin da muvaffakiyetle tamamlanmış olması kapsamında konuşan takım önderi Jeanne Davis, “Testin tamamlanması için uzun saatler harcayan Northrop Grumman ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi çalışanlarına haklarını teslim etmemiz gerekiyor. Elde edilen bu sonuç sonucunda bir sonraki etaba geçebileceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Artık sırada teleskop ve uzay aracı ögelerini birleştirmek var.” sözlerini kullanmış. 

Defalarca ertelemelerle karşı karşıya kalan James Webb Uzay Teleskobu, her şey yolunda giderse 30 Mart 2021 tarihinde uzaya fırlatılacak.

Başa dön tuşu