Yapay zekanın ilerlemesi son yıllarda epey süratli ve hayli ilgi cazibeli bir çok alanda çalışan tipleri mevcut. Daha evvel de sizlerle haberimizde paylaştığımız üzere; hırsızları evvelden ve %81 tespit edebilen, sıhhat raporlarını inceleyerek %80 oranında doğruluk payı ile vefatın tarihinizi tespit edebilen, zihninizi okuyabilen ya da genetik kökeninizi anlayabilen yapay zekalar mevcut. Bunların ortasına artık de olmayan insanları kurgulayan yapay zeka dahil oldu.
Yapay zeka gerçek olmayan insan vücutları oluşturuluyor!
Japonya’da Kyoto Üniversitesi yerleşkesinde kurulan DataGrid isimli teknoloji şirketi tarafından geliştirilen yeni bir derin öğrenme algoritması, sıfırdan yüksek çözünürlüklü, gerçek görünümlü insan görselleri yaratıyor. Görsellerin yüzleri, saçları ve kıyafetleri dahil olmak üzere tüm özellikleri algoritma tarafından üretiliyor. Yapay zekanın geliştirdiği modeller bugüne dek karşımıza çıkan en gerçekçi modeller ve bu teknoloji yakında kıyafet üreticilerine satılacak. Böylelikle şirketler gerçek modellerle stüdyoda uğraşmak zorunda kalmayacak. Her şirket kendi fotojenik modellerini bilgisayarda oluşturup istediği kıyafeti üzerine giydirebilecek.
Algoritma her bir farklı kıyafet için modellerin formunu ve pozlarını değiştirebiliyor. Bu yeni algoritma bir Üretken Çekişmeli Ağ (GAN) örneği. Bu usul bir yapay zeka, gerçek dünyada var olan bir şeyin taklidini üretmek için kullanılıyor. Bu, bazen bir bilgisayar oyunu kısmı tasarlamak bazen de fotoğrafları elle çizilmiş karikatürlere dönüştürmek için kullanılabiliyor.
GAN metoduna nazaran çok daha başarılı
Daha evvel haberimizde de sizlerle paylaştığımız üzere Üretken Çekişmeli Ağ (GAN) metodu ile gerçek görünümlü portreler geliştirilmiş fakat bunlar yalnızca yüzlere odaklanmıştı. Üstelik bu yüzlerin asimetrik kulaklar ya da takılar, garip dişler ve art planda imgenin bozulmasıyla oluşan boya izleri üzere problemleri bulunuyordu. DataGrid’in sistemi yapay zekanın başını bu türlü ayrıntılarla karıştırmıyor. Bunun yerine yapay zekalı modelleri beyaz bir art planın önüne yerleştirip modele gerçekçi bir ışık vurmasına imkan tanıyor.
Ne vakit bu türlü, gerçekçi görseller ya da ‘deepfake’ler üreten bir algoritma geliştirilse, bunu yapay zeka ile üretilmiş medya eserlerine karşı bir ihtar olarak algılamak gerek. Çünkü bu teknolojiler insanların fikirlerini değiştirmek için propaganda hedefli kullanılabilir. Bu algoritmanın yalnızca moda hedefli kullanılması tahminen en zararsız kullanım alanı olacak, lakin daha evvel tıpkı sistemle siyasetçilerin düzmece görüntülerinin hazırlandığını ya da ünlülerin geçersiz porno görüntülerinin çekildiğine dair bilgilere daha evvelki haberimizde yer vermiştik.
2019’da 35,8 milyar dolar harcanması öngörülen yapay zekaya dair yeni gelişmeler yaşandıkça, siz bedelli okuyucularımız ile paylaşmaya devam edeceğiz.