Blue Origin’in gayelerini Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada ayrıntılı bir biçimde anlatan Jeff Bezos, konuşmasında “Dünya’dan Ay’a yol yapacağız” açıklamasında bulundu. Uzay turizmini de başlatacağını söz eden Jeff Bezos’un konuşması ile ilgili ayrıntıları haberimizden daima birlikte takip edelim.
Uzay şirketi Blue Origin, Dünya’dan Ay’a yol yapacak!
Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, Beyaz Saray’da yapılan kalabalık bir etkinlikte medya mensupları, yöneticiler, devlet vazifelileri ve bir küme ortaokul öğrencisinin önünde konuşma yaptı. Bezos 2024’e kadar Ay’a gitme hedeflerinden bahsetti. Blue Origin‘in bu yıl içinde New Shepard roketleriyle uzaya beşerler göndereceğini ve Blue Moon isimli Ay aracını tanıttı. Bezos Blue Moon’un Ay’ın yüzeyindeki kaynakları toplamak için kullanılacağı açıklamasında bulundu.
Sahneye Neil Armstrong’un ünlü “Benim için küçük ancak insanlık için büyük bir adım” kelamlarıyla çıkan Bezos kendi bakış açısını kolay bir soruyla açıkladı: “Dünyadaki kısıtlı kaynaklar göz önünde bulundurulduğunda, bir trilyon insan nerede yaşayacak?”
Bu uzay ütopyasının önündeki tek pürüzün lojistik ve maliyetleri azaltacak altyapının yetersizliği olduğunu belirten Bezos “Bizim jenerasyonumuzun misyonu bu altyapıyı kurmak olacak. Uzaya giden bir yol inşa edeceğiz” kelamları ile konuşmasında devam etti.
Ay bir yakıt istasyonu vazifesi görebilecek
Bezos’un Ay aracını bu konuşmada tanıtmasının sebeplerinden biri de, NASA ve ABD hükûmetine nazaran bu yolun evvel Ay’dan geçiyor olmasıydı. ABD Lider Yardımcısı Mike Pence, Mart ayında NASA’ya, elinden geleni yaparak Amerikan astronotları Ay’ın yörüngesindeki bir uzay istasyonuna yerleştirmesini ve 2024’e kadar Ay’ın Güney Kutbu’na bir Ay üssü kurulmasını söylemişti. Üssün bilhassa Güney Kutbu’nda kurulmasının sebebi ise burada hiç güneş görmeyen buz kütlelerinin olması. NASA buradan elde edeceği oksijeni, uzay gemileri için yakıt olarak kullanmak istiyor. Hatta kimi teşebbüsler şimdiden oksijeni yakıt olarak kullanabilecek uzay araçları geliştirmeye başladı. Böylelikle uzaya yapılacak öteki misyonlarda Ay bir yakıt istasyonu vazifesi görebilecek.
Bezos aktiflikte Blue Origin‘in Ay aracının yanı sıra iki yeni uzay aracı daha geliştirdiğini belirtti. New Shepard, yörüngeye ulaşmayan kısa periyodik uçuşlar için geliştirildi. Yörüngeye büyük uydular taşıma işini ise New Glenn isimli uzay aracı gerçekleştirecek. New Glenn 2021’de fırlatılacak ve 45 ton yükü Dünya’nın alçak yörüngesine taşıyabilecek. Her iki roket platformu da yine kullanılabilecek halde tasarlandı.
Uzay turizmi başlayacak
Blue Origin, geçtiğimiz hafta New Shepard’ın 11. misyonunu tamamlamıştı. Roket üzerinde 38 adet deneyle alçak yörüngeye fırlatıldıktan sonra yere iniş yaptı. New Shepard 100 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor. Bu noktadan sonra kapsülü roketten ayrılıyor ve sahip olduğu ivmeyle birlikte üst gitmeye devam ediyor. Rokette bulunan deneyler (ya da gelecekte insanlar) birkaç dakika boyunca yer çekimsiz ortama maruz kalıyor. Daha sonra kapsül Dünya’ya inmeye başlıyor. Üç adet paraşüt kapsülün inişini yavaşlatıyor. New Shepard roketi ise bağımsız olarak, düşey bir taşıyıcı olan ve dengeyi sağlayan açılabilir payandalara inişini gerçekleştiriyor.
Bu fırlatma platformunu uzay turizmi için de kullanmak istiyen Bezos, biletlerin 200 bin ila 300 bin Dolar olacağı belirtiyor. Bezos konuşmasını “Ay’a geri dönmenin vakti geldi. Bu sefer orada kalmak için gidiyoruz.” kelamları ile sonlandırdı.