Selçuk Bayraktar’dan süpersonik Kızılelma ve uzay çalışmaları hakkında açıklama

Baykar Teknoloji Önderi Selçuk Bayraktar, TV100’de yayınlanan “Az Evvel Konuştum” programına katıldı. Programda savunma sanayi ve uzay projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Baykar’ın uzay şirketi Fergani iki sene içinde uzaya uydu yollayacak

Baykar, uzay çalışmaları için Fergani isimli bir şirket kurdu. İsmini Özbekistanlı Müslüman astronom Fergani’den alan Fergani uzay teşebbüsü, iki sene içinde uzaya uydu göndermeyi hedefliyor. Gönderilecek uyduların kadro uydusu olarak vazife yapacağına dikkat çeken Selçuk Bayraktar, “Uzayla alakalı teşebbüsümüzü yaklaşık bir yıldır konuşuluyordu 5-6 ay kadar evvel kurduk. Orada da bir Baykar öyküsü çıkacak. İki sene içinde bir uydu fırlatma gayemiz var lakin grup uydusu olduğundan onlarca, yüzlerce fırlatmak gerekebilir. Amacımız alçak yörünge kadro uydularıyla haberleşme, global konumlama sistemi geliştirmek ve bunun yanında yörünge transfer araçları geliştirmek. Bunlar 5, 10, 15 yıllık maksatlar. Rastgele bir devlet takviyesi olmadan büsbütün kendi öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz bir proje.” dedi.

Kızılelma’nın süpersonik versiyonu geliyor

Baykar tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Kızılelma’nın birinci uçuşu, 2022’nin son günlerinde yapılmıştı. Kızılelma’nın süpersonik versiyonu üzerinde çalıştıklarını belirten Selçuk Bayraktar, “Kızılelma’nın seyir hızı Akıncı’ya nazaran birkaç kat daha fazla. Hatta Kızılelma’nın süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. Sesin üstünde uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında Kızılelma agresif hareketler yapacak. Çok daha süratli taarruz yapmanızı sağlayabilecek.” sözlerini kullandı.

Bayraktar TB2’nin yüzde 92 yerlilik oranına sahip olduğunu açıklayan Selçuk Bayraktar, şunları söyledi:

“Bahsettiğimiz teknoloji savunma sanayii teknolojisi olduğu için inanılmaz kısıtlar var. Teknolojik ambargolar var. Bunu dünya çapında düşünecek olursanız bir kez tasarımı ulusal ve özgün. En büyük katma paha aslında yazılımda. Bayraktar TB-2, yüzde 93 yerlilik oranıyla yapıldı ki bu bir rekor sayılır. Bunu ne değerli kılıyor? İçindeki teknoloji. İçindeki dünyadan tedarik edilen çipler hariç neredeyse her şeyini biz tasarlıyoruz aslında buradaki en bedelli şey tasarım gücü. Bayraktar TB-2’nin içinde 40’tan fazla bilgisayar var. Kaportasını düşünecek olursanız bütün gövdesini de biz tasarlıyoruz. Aerodinamiklerine, fren balatasına kadar biz tasarlıyoruz, üretiyoruz. Oraların çok değeri yok onu değerli kılan içindeki o bilgisayarlar. Milyarlarca, milyonlarca satır yazılım onu değerli kılıyor.”

“5. kuşak uçakların pabucunu dama atacak”

İnsansız savaş uçaklarının, 5. kuşak beşerli savaş uçaklarının pabucunu dama atacağını belirten Bayraktar, “Şu an itibariyle uçağı eser olmaya hazırlıyoruz. Bittiği vakit belirli misyonlarda üstünlük sağlayabilir. Beşerli bir uçak insansız bir uçağa karşı çok dikkatli davranacaktır. 4. jenerasyon uçaklara karşı büyük üstünlük sağlayabilir. Akıllı yapay zekanın üst seviye kararlar vermesini sağlayacak teknolojilerle birleştirildiğinde gelecekte elbette 5. kuşağın bir manada pabucunu dama atacak.” dedi.

Başa dön tuşu