NASA’nın Mars’taki gözlem aracı Curiosity, uzaydan görüntülendi

Dünyanın en büyük uzay ajansı olan NASA, Güneş Sistemi’mizin kızıl gezegeni Mars’ı hem yüzeyden hem de yörüngeden incelemeye devam ediyor. NASA’nın Mars yörüngesinde misyon yapan uydusu MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), yüzeydeki ünlü müşahede aracı Curiosity’yi görüntüledi.

Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf, 31 Mayıs 2019 tarihinde MRO uydusunun HiRISE isimli kamerası tarafından çekilmiş. Curiosity fotoğrafta mavi küçük bir nokta olarak görülüyor. NASA’nın tabirlerine göre fotoğrafın çekildiği sırada Curiosity, Gale kraterinde Aolis Mons isimli dağın kenarında bulunuyormuş.

NASA, Curiosity’nin parlak yansıma sayesinde görüntülenebildiğini söylüyor. İnanılmaz hassaslığıyla bilinen HiRISE kamerası, Mars yüzeyindeki toz şeytanlarını ve hatta küçük kum tepeciklerini bile yörüngeden görüntüleyebilecek güce sahip. Arizona Üniversitesi tarafından geliştirilen HiRISE, 2012 yılında Curiosity’nin Mars’a iniş anlarını da görüntülemeyi başarmıştı.

2012 yılından bu yana Mars yüzeyinde vazife yapıyor

6 Ağustos 2012’de Kızıl Gezegen’in yüzeyine iniş yapan Curiosity, geride bıraktığımız yedi yıl içerisinde çok değerli bilimsel keşiflere imza attı. Bunların ortasında Mars’ta metan gazının keşfedilmesiyle hayat izlerine ulaşılması ve gezegenin yüzeyinde geçmişte sıvı halde su bulunduğuna dair deliller elde edilmesi üzere inanılmaz keşifler yer alıyor.

Curiosity, InSight ile birlikte şu anda Mars yüzeyinde etkin bir formda misyon yapan iki uzay aracından birisi. NASA’nın bir öbür müşahede aracı Opportunity bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl ortaya çıkan bir toz fırtınası sonrasında Dünya’yla bağlantısını kesmişti. 

Başa dön tuşu