Mürettebatsız uzay aracı, Ay yüzeyinden yaklaşık 50.000 mil yukarıda olacak ve Ay’ın Dünya yörüngesindeki yönünün tersi yönünde hareket edecek.
NASA, yörüngesinin büyüklüğünden dolayı, Orion’un Ay’ın yarısını dolaşmasının altı gün süreceğini söylüyor. Uzay aracı bunun ardından yörüngeden çıkacak ve Dünya’ya geri dönüş yolculuğu başlayacak. Ajans, bu sürecin Orion’a “derin uzayda uzun bir yolculuk için çok az yakıtın gerekli olduğu oldukça kararlı bir yörünge” sağlayacağını belirtiyor.
Orion hem Dünya’nın hem de Ay’ın yerçekimine maruz kalması sebebiyle yörünge sabit kalacak ve bu da yakıt tüketimini en aza indirirken uzay aracının aynı konumda kalmasına yardımcı olacak.
NASA’nın Artemis 1 Ay görevinin bir sonraki büyük aşaması başlıyor!
Uzak retrograd yörünge sırasında NASA, Orion’un sistemlerini gezegenimizden çok uzaktaki bir ortamda adım adım ilerletebilecek. Artemis 1 görevi, yarım yüzyıldan fazla bir süredir ilk kez insanları yeniden Ay’a geri götürmeden önce Orion’u test etmekle ilgili.
Bu haftanın başlarında Orion, Ay yüzeyine 81 mil kadar yaklaştığı bir Ay uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu, Orion’u bugünkü yanmadan önce geriye dönük yörüngesine sokmak için gereken iki manevradan ilkiydi.
Uzaktaki retrograd yörünge yanmasını canlı olarak izleyebileceksiniz. NASA, yayının bant genişliği izin verdiğinde görevin gerçek zamanlı görüntülerinin izlenmeye hazır olacağını söylüyor.