Kendini ortamdan şarj eden kumandalar yaygınlaşacak

Her ortamda az çok ışık mevcut ve bu ışığı yararlı elektrik enerjisine çevirme prosedürünü bulan Ambient Photonics ile kumandanın az güç tüketmesini sağalayan Universal Elektronik firmaları güçlerini birleştirip birinci kendini ortamdan şarj edebilen kumandaları üretme yolunda.

Böylece bir kumanda kendi klasik kullanım ömrü uzunluğu yani 7 yıl içersinde 14 tane pil kullanmaktan kurtulacak. Bu az üzere görünebilir fakat yılda 225 milyon televizyon satıldığını düşünürsek her yıl 3,15 milyar daha az pil satılacağı manasına geliyor.

Firma bu teknolojiyi özel geliştirdiği basılabilir boya tabanlı solar hücreler ile yapmayı planlıyor. Bu teknoloji uzun vakittir mevcut lakin firmanın geliştirdiği teknikler ile artık düşük ışık ortamında 3 kat fazla enerji üretebiliyor.

Universal Elektronik ise kumandalardaki çip ve yapının çok daha az güç harcamasını planlıyor. Başta ışığın kâfi olmayacağını düşünebiliriz ancak aslında kumandanın gün uzunluğu ve akşam beşerler yatıncaya kadar uzun sayılacak bir süre boyunca ışıklı ortamda kaldığını fakat günde çok az faal olarak anlık olarak çalıştığını düşününce neden mantıklı olduğu anlaşılabilir.

Aslında yalnızca mevzuya kumandalar olarak bakmamak gerek. Takip edilebilir köpek tasmalarından, pil değişimi gerektirmeyen airtag’lere hatta şarjı daha uzun giden kablosuz kulaklıklara kadar bir çok alanda tek kullanımlık piller hayatımızın dışına çıkabilir yahut şarj gereksinimimizi azaltabilir.

Tabii ki bir eserin fikir etabından hayatımıza girmesi için seri üretime gereksinimi var ve bu da fabrika manasına geliyor. Şirket bu yüzden aldığı 31 milyon dolarlık yatırım ile 4000 metre kare alana sahip “The Ambient Fab 1” isimli fabrikasını Kaliforniya’da kurmaya başladı.

Fabrika 2023 ortası prestiji ile birinci eserleri müşterilere teslim etmesi bekleniyor. Müşteriler ise elektronik ve internete bağlı ufak aygıt üreticileri olacak.

Başa dön tuşu