Prototip bir küp uydu olan LightSail 2, uzay seyahatlerinin geleceği ismine çok büyük umut vaadeden foton yelkeni teknolojisini test edecek. Sırf 5 kilogram yükünde olan LightSail 2, “bir somun ekmeği kadar” formunda tabir edilen çok küçük boyutlara sahip. Planetary Society, uzay aracının tam 32 metre kare genişliğinde uzay yelkenlerine sahip olduğunu söylüyor.
Yörüngeye başarılı bir formda yerleşen LightSail 2 şu anda test denemeleri öncesinde son hazırlıklarını yapıyor. Planetary Society’nin açıklamalarına uzay aracı, önümüzdeki günlerde 32 metre karelik yelkenlerini açacak ve Güneş’ten gelen fotonlar yardımıyla itici güç sağlamaya çalışacak. Araştırmacılar LightSail 2’nin yörüngesine ölçülebilecek düzeyde bir değişim gerçekleşmesini bekliyor.
Uzay yelkenleriyle yıldızlararası seyahat mümkün olabilir mi?
Gücünü ışıktan alan uzay araçları fikri birinci kere ünlü astronom Johannes Kepler tarafında öne sürülmüştü. Bildiğiniz üzere ışığın rastgele bir kütlesi yok, fakat momentumu var. Uzay yelkenleri, ışık yelkenleri yahut foton yelkenleri olarak bilinen bu fütüristik fikirde, ışığın momentumundan faydalanarak itici kuvvet oluşturma hedefleniyor.
Uzay yelkenlerinin gelecekte birçok farklı kullanım alanı olabileceği düşünülüyor. Örneğin LightSail 2 üzere küp uydular bu sistemden faydalanarak düşük maliyetlerle, herhangi bir yakıta gereksinim duymadan uzayda hareket edebilecek. Fakat burada uzay meraklılarını en çok heyecanlandıran kısım elbette bu değil. Çok güçlü lazer sistemleri kullanılması halinde hafif bir uzay aracının (birkaç gram) ışık yelkenleriyle inanılmaz suratlara çıkarılabilmesi şu anda teorik manada mümkün. Bilim insanları uzay yelkenlerine sahip çok küçük bir uzay aracının, ışık suratının %20 hızına ulaşabileceğini ve bu halde yıldızlararası seyahat yapılabileceğini söylüyor.
Rus milyarder Yuri Milner’ın şu anda bu fikri temel alan çok değerli bir projesi var. Milner, Breakthrough Starshot isimli projesini Stephen Hawking ile birlikte 2016 yılında duyurmuştu. Milner’ın amacı, yalnızca 20 yılda Alfa Centauri yıldız sistemine ulaşabilecek bir uzay aracı geliştirmek.