Ford, fabrikada gereksiz vakit kaybettiren getir-götür işleri üzere işlerini yapacak ‘Survival’ ismindeki otonom aracını bir müddettir test ediyor. ‘Survival’, Ford mühendisleri tarafından sıradan işleri, yani emekçilerin vaktini çalacak getir-götür üzere işleri yapması için tasarlandı. Robot çalışanlara günde toplam 40 saatlik fazladan vakit kazandırıyor.
Ford’un otonom fabrika robotları günde fazladan 40 saatlik randıman sağlıyor!
Ford, fabrikalarda kesimleri süratlice ve aktif bir formda taşıyabilen otonom bir robotu test ediyor. Robot yollarda gördüğü mahzurlara nazaran yolunu değiştirebiliyor ve çalışanlara günde toplam 40 saatlik fazladan vakit kazandırarak öteki işlerle uğraşabilmeleri için imkan sağlıyor.
Şu anda İspanya’daki bir Ford tesisinde hizmet eden bu robota, etrafına ahenk sağlama yeteneği sebebiyle Survival (Hayatta Kalma) ismi verildi. Robot şayet bir seyahati sırasında yolunu engelleyen bir şey görürse birebir yoldan bir sonraki geçişinde rotasını değiştirerek manileri aşabiliyor.
Fabrikanın haritasını çıkarıp ona nazaran hareket ediyor
Tamamen Ford mühendisleri tarafından tasarlanıp üretilen Survival’ın en makul özelliklerinden biri de hiçbir ön heyetim gerektirmeden fabrikada çalışmaya başlayabilmesi. Robot kendisine gerekli bilgileri çalıştıkça öğreniyor. Ford Mühendislik Müdürü Eduardo Garcia Magraner “Robotu fabrika tabanının tamamını öğrenebilecek formda, algılayıcılarla donattık. Dolaşabilmesi için dışarıdan yönlendirilmeye gereksinim duymuyor. Birinci kere çalışmaya başladığında personellerin bir tıp bilim kurgu filmindeymiş üzere hissettiklerini, robot geçerken durup onu izlediklerini görebiliyordunuz. Artık ise robotun onların etrafında çalışabilecek kadar akıllı olduğunu bildikleri için kendi işlerine bakıyorlar.” açıklamasında bulundu.
Survival şu anda İspanya’nın Valencia kentinde, Ford’un Kuga, Mondeo ve S-Max üzere modellerinin üretildiği Ford gövde ve presleme fabrikasında test ediliyor. Robot yedek kesimleri ve kaynak gereçlerini fabrikanın farklı bölgelerine taşıyor. Bir insan emekçi için yorucu bir misyon olabilecek bu iş, robot için hiçbir zorluk oluşturmuyor.
Lazer ışınları ile tarafını buluyor
Ford’un prototip otonom araçları üzere Survival da LiDAR teknolojisi kullanarak çevresindeki objeleri lazer ışınları aracılığıyla tespit ediyor. 17 farklı bölmesi olan bir otonom raf sistemi sayesinde Survival belli modülleri muhakkak operatörlere götürebiliyor.
Ford, Survival’ın çalışanların yerini almayacağını, yalnızca günlerini biraz daha enteresan hale getireceğini söylüyor. Otonom robot çalışanlara fabrikadaki daha karmaşık işlerle uğraşabilecekleri ekstra vakit sunuyor. Garcia Magraner “Yaklaşık bir yıldır süren deneme evresinde şimdiye kadar bir yanılgı yapmadı. Grubun bedelli bir modülü haline geldi. Umarım kısa vakitte tam vakitli halde kullanmaya başlarız ve kullanımını öbür Ford fabrikalarına da genişletebiliriz.” açıklamasında bulundu.