Evren, Sandığımızdan 2 Kat Daha Yaşlı Olabilir

Evrenin yaşına ışık tutan yeni bir araştırma dahilinde evrenin zannettiğimizden iki kat daha yaşlı olabileceği ihtimali konuşuluyor.

Fizikçiler ve astronomlar, Büyük Patlama’yı referans alarak ve uzak galaksilerden gelen ışığı temel alıp en yaşlı yıldızları hesaplayarak evrenimiz için bir yaş tahmininde bulunuyordu.

Ancak Ottawa Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya göre; yeni tasarlanan model, galaksi oluşum süresini birkaç milyar yıl daha geriye götürüyor. Bu da önceden tahmin ettiğimiz yaşın neredeyse iki katı!

2 sene önce yapılan araştırmada, evrenin yaşının 13.797 milyar yıl olduğu öne sürülmüştü.

evren

Güncel araştırmalara baktığımızda; 2021 yılında, teknolojideki yeni teknikler ve gelişmeler sayesinde evrenimizin yaşının Lambda-CDM uyum modeli kullanılarak 13.797 milyar yıl olarak tahmin edildiğini görebiliyoruz. Fakat bu sene yapılan bir araştırmaya göre, doğru sandığımız bu bilgi çok farklı olabilir.

Ottawa Üniversitesi Fen Fakültesi’nde fizik profesörü olan Rajendra Gupta, evrenin yaşını ölçmek için yeni bir araştırmaya imza attı.

uzay

Profesör Rajendra Gupta, şu sözleri söyledi:

Yeni tasarladığımız modelimiz galaksi oluşum süresini birkaç milyar yıl uzatarak evreni 26,7 milyar yaşında ölçüyor. Daha önce tahmin edilen gibi 13,7 milyar değil.”

Bununla birlikte, Methuselah gibi, evrenimizin tahmini yaşından daha yaşlı gibi görünen yıldızların varlığının James Webb Uzay Teleskobu tarafından keşfedilmesi birçok bilim insanının kafasını karıştırdı. Henüz bu konuyla ilgili tamamen doğru diyebileceğimiz somut bir kanıt olmasa da araştırmalar gösteriyor ki evrenimiz, bugüne kadar bildiğimiz yaşından farklı bir yaşta olabilir.

Peki bu yeni tahminin arka planı ne?

Gupta, evrenin neredeyse iki kat daha yaşlı olduğuna dair fikrini, Fritz Zwicky tarafından 1929’da ortaya atılan “yorgun ışık” teorisi üzerinden üretti. Teori, ışığı meydana getiren fotonların ışık kaynağından Dünya’ya gelinceye kadar uzayda çarpıştıkları parçacıklar ve diğer nedenlerden dolayı enerji kaybettiğini öne sürüyor. Bu nedenle de görünür ışık spektrumundaki çizgiler kırmızı uca doğru kayıyor.

Gupta ise bu teoride bir eksik olabileceğini paylaştı. Kendisine göre bu teori ile devamlı genişleyen evren teorisinin birlikte olması, “kırmızıya kayma” durumunu tam olarak açıklayabilecek.

Fakat Gupta, evrenin yaşının daha fazla olabileceğini desteklemek için bununla sınırlı kalmayarak Paul Dirac’ın hipotez olarak ortaya attığı “gelişen çiftlenim sabiti” fikrini de ele alıyor. 

Gupta’nın fikrini desteklemek için yardım aldığı bir diğer şey ise “kozmolojik sabit” değeri. fakat Gupta, bu değerin yeniden ele alınması gerektiğini, çiftlenim sabitinin gelişimini de ele alması gerektiğini öne sürdü.

Yani Gupta’nın evren yaşı hakkındaki teorisi, diğer teoriler ve fikirlerin ele alınması ve değerlendirilmesine bağlanıyor. Ortada henüz kesin bir kanıt bulunmuyor.

Bilim İnsanları, 12 Milyar Yıl Önceye Ait Evrenin İlk Işıklarını Gözlemlemeyi Başardı!

Bilinen En ‘Yaşlı’ Kara Delik Keşfedildi (Neredeyse Evrenin Kendisiyle Yaşıt)

James Webb Uzay Teleskobu, Bazı Galaksileri Bildiğimizden Farklı Şekilde Görüntüledi: Peki Bu Ne Anlama Geliyor?

threads

Kaynak :
https://phys.org/news/2023-07-age-universe-billion-years-previously.html

Başa dön tuşu