Avrupa’nın yaşadığı enerji krizi büyük bir fırsata dönüşüyor

Ukrayna‘daki savaş inkar edilemez bir güç kriziyle sonuçlandı. Fakat, herkes bu sonuçtan muzdarip değilmiş üzere görünüyor. Almanya’da Rus gazının yerini alması beklenen güneş güç sistemlerine yönelik artan talep bu alanda faaliyet gösteren firmalar için bir fırsat kapısına dönüşmüş durumda.

Avrupa, Rus gazına alternatif arıyor

Almanya’da bulunan güç firması Solarwatt, yalnızca bu yılki gelirlerinde yüzde 52 artış yaşamayı ve toplamda 500 milyon euro gelir elde etmeyi bekliyor. Firma ayrıyeten 2025’te de gelirini 1 milyar euro düzeyine çıkarmayı planlıyor. Firmanın CEO’s Detlef Neuhaus tıpkı vakitte işçi sayısını da 800 düzeyinden 940 düzeyine çıkaracaklarını belirtti. Bu ortada Solarwatt’ın satışları 2021 yılında 160 milyon euro seviyesindeyken bu sayı 2022’de iki kat artarak 330 milyon euroya erişti.

Avrupa’da mesken sahipleri güneş panelleri, piller ve ısı pompaları kurarak Rus gazını ikame edecek alternatifler arıyor. Solarwatt ise müşterilerine çoğunlukla konut odaklı güneş güç sistemleri sunuyor. Yeniden de her şey pembe değil. Mevcut başarısına karşın, Solarwatt hala modül ve personellik eksikliği ile uğraş ediyor. Bu hususta Neuhaus, “Tedarik zincirleri ve heyetim kapasiteleri ile ilgili hala zorluklar var” dedi.

Kıta, yenilenebilir güç pazarına dönüşüyor

Buna ek olarak, paneller, piller, ısı pompası ve dijital idareden oluşan güneş gücü temelli paha zincirinin tamamı şu anda hala on binlerce euroya mal oluyor. Maliyet bakımından Avrupalıların alternatif sistemlere geçişi çok süratli olmuyor. Lakin ilerleyen yıllarda maliyetlerin düşmesiyle güneş gücü çok ucuz bir yapıya bürünecek. Oslo merkezli Rystad Energy tarafından Kasım 2022’de yayınlanan bir rapora nazaran, güneş fotovoltaiklerini kullanarak elektrik üretme maliyeti 2030’da mevcut seçeneklerden 10 kat daha ucuz olacak.

Genel olarak bakıldığında, Avrupa büyük bir yenilenebilir güç pazarına dönüşüyor diyebiliriz. Birçok firmanın burada rekabete girmesi ve maliyetlerin giderek düşmesi bekleniyor. Avrupa ülkeleri karbon emisyonlarını azaltmak için daha fazla yenilenebilir güç tesisi kurmaya çalıştıkça, bu tesislerin ortalama sermaye maliyetinin Watt başına 1,2 euroya düşeceği belirtiliyor.

Başa dön tuşu