Tütün çeşitleri ve coğrafya farklılıkları göz önüne alındığında sigara paketlerinin nadiren de olsa 10’lu, 30’lu hatta 40’lı satıldığını görmek mümkün. Ancak genel itibarıyla baktığımızda özellikle ülkemizde bu paketler 20’li şekilde kullanıma sunuluyor. Peki bu paketlerin içinde neden 20 tane olduğunu hiç düşündünüz mü?
İlk etapta “Bu 20 sayısının ne sebebi olabilir ki?” deyip gelişigüzel belirlendiğini ya da taşıma kolaylığından dolayı az miktarlarla sınırlandırıldığını düşünüyor olabilirsiniz ancak çok daha fazlası var.
Tüketicilerin “Neden tekrar tekrar satın almakla uğraşıyoruz; 40’lı, 50’li olsa da bir rahat etsek” şeklinde içinden geçirdiği bu düşüncenin aksine sigara paketlerinin neden 20’li olduğunun tahmin etmesi güç sebeplerine daha yakından bakalım.
Bu sayının sırrı ne?
Aslında 1 sigaradan aldığımız nikotin, nikotin reseptörlerini doldurmaya ve daha açık bir ifadeyle bizi tatmin etmeye yeterlidir. Beynimizdeki bu reseptörler dolduğunda, daha fazla miktarda alacağımız nikotin haz verici bir etki yaratmayacaktır.
Kişi, sigarasını söndürdüğü an bir diğeri için belli bir süre geçmesi gerekir. Bunun sebebi ise nikotin reseptörlerinin yeniden duyarlı bir hale gelmesi ve bizim bir sigaraya daha ihtiyaç duymamızın ortalama 45 dakikayı almasıdır.
Günde 1 paket sigara içen birinin ortalama 8 saat uyuyup, 16 saat uyanık kaldığı farz edilirse, bu kişi ortalama her 45 dakikada bir sigara içecek ve bu hesapla günde 20 sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Bu mantıkla hareket edildiğinde paketlerin 20 sigaradan oluşması makul gibi duruyor.
Peki 1 pakette 25 sigara olsa neler olurdu?
Kanada’da 252 kişiyle yapılan bir araştırmayla, sigara paketlerin büyüklüğünün, kişilerin gün içinde içtikleri sigara miktarını değiştirip değiştirmeyeceği tespit edilmeye çalışıldı. Her bir katılımcıya 14 gün boyunca 20’li paketler verilirken, yine onu takip eden 14 gün boyunca da 25’li paketler kullanıma sunuldu.
Bu 28 günlük sürecin sonunda tiryakiler, günlük 25 sigaraları olduğunu bildiklerinde çok daha fazla sigara içtiklerini ifade ederken; 20’li paketlere sahip olduklarında bunu daha az tükettiklerini dile getirdi.
Bunun yanında katılımcıların çoğu, 25’lik paketleri diğerine tercih ettiler. Çünkü daha fazlasını tüketebiliyorlar, yenisini almak için daha az efor sarf ediyorlar ve psikolojik anlamda verdikleri paranın karşılığını daha verimli bir şekilde aldıklarını düşünüyorlardı.
Gıda araştırmaları daha küçük porsiyon ve paket boyutlarının, insanların tüketim miktarlarını doğru orantılı bir biçimde etkilediğini ve azaltma eğilimine yönlendirdiğini ifade etmekte.
Bu anlamda araştırmacılar daha küçük paketlerin tüketimi azaltabileceğini çünkü yeni bir paket satın almanın çaba gerektireceğini ve insanların önceden belirlenmiş bir süre içinde belirli sayıda birimi tüketme eğiliminde olduğunu ifade ediyor. Özetle konu ile ilgili yapılan çalışmalar, insanların daha büyük paketlere sahip olduğunda daha fazla sigara içtiğini doğruluyor.
Bunun yanında sigara şirketleri ve tüketiciler için, her daim yanlarında taşıdıkları bu paketlerin boyutlarının her yere sığabilmesi ve kolaylıkla taşınabilmesi bir hayli önemli. Eğer paket içindeki sigara sayısı artarsa doğru orantılı bir biçimde hacim ve kütle artacak, bu da bazı hoşnutsuzluklara sebebiyet verecekti.
Yine paketlerde bulunan sigara sayısının 20 oluşu, bu maddeyi bırakma noktasında bir hayli ayırt edici.
Daha çok ürüne sahip oldukça onu daha fazla tüketme eğilimimiz göz önüne alındığında, eğer bu paketler sayıca 25’li ya da 30’lu olsaydı muhtemelen çok daha fazla tüketiyor olacak ve sigarayı bırakma noktasında bu maddenin yoksunluğunu daha da hissedecektik.
Çünkü gün içinde düşük yoğunluklu olarak ifade edilen 10 ve altı sigara içen kişilerle, günde 25 ve üzeri yani yoğun miktarlarda bu maddeyi tüketen insanların, bırakma evresinde karşılaşacakları zorluklar birbirinden çok farklı.