Ateş Böcekleri Nasıl Işık Saçar?

Genellikle gece saatlerinde 3 saat süreyle ışık saçtıkları bilinen ateş böcekleri, oldukça dikkat çekici canlılardır. Peki onlar, bu ışık saçma yeteneklerini neye borçlular?

Bir canlının kısa aralıklarla ve günün belirli saatlerinde ışık saçması sizce de tuhaf bir davranış değil mi? Üstelik bunu keyfi olarak yapıyorlar!

Sözü daha fazla uzatmadan ateş böceklerinin nasıl ışık saçtıklarına bakalım. 

Ateş böceklerinin kendi ışığını üretme yeteneği, biyolüminesans olarak adlandırılır.

böcek

Ayrıca bu canlıların ışıkları, lüsiferin ismi verilen ve bir bileşiğe dayanan kimyasal reaksiyon sonucu oluşur. Lüsiferin, hücrelere enerji sağlamakta görevli bir molekül olan ATP sayesinde ışık üretir.

Ateş böceklerini karınlarında bu reaksiyonların meydana geldiği, ışığın yansımasına ve artmasına yardımcı olan, kristalize ürik asit takabasını içeren ışık organları vardır.

Ateş böceklerinin ışık saçma davranışı, oldukça erken başlar.

ateş böceği

Onlar henüz yumurtadayken yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini korumak için bir sinyal olarak ışık üretebilirler. Ateş böcekleri gelişimini tamamlayıp yetişkinliğe ulaştığında ise ışıklarını saçmak üzere kullandıkları yeni bir organ geliştirirler.

Fakat genel sistem hep aynıdır. Bu ışık organı, vücutlarının alt kısmında bulunur ve özel hücreler tarafından üretilir. Hücreler ise ışığı sarıya, turuncuya, yeşile veya maviye dönüştürebilir.

Ayrıca bu canlıların hücreleri, yüksek sayıda mitokondri ile doludur. Bu küçük organeller, ateş böceklerinin kimyasal reaksiyonu başlatmak için ihtiyaç duyduğu ATP’yi dışarı pompalar. 

Ateş böcekleri de bu hücrelere gelen oksijen akışı sayesinde ışıklarını istedikleri zaman açıp kapatabilirler. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Dünyada Tek Bir Böcek Bile Olmasaydı Başımıza Neler Gelirdi? Okuduktan Sonra Ne Kadar Önemli Olduklarını Anlayacaksınız!

Ne Sertçe Fırlatılan Bir Terlik Ne de Böcek İlacı: Hamam Böceklerini Öldürmek Neden Bu Kadar Zordur?

Pastırma Gibi Yiyecekleri Renklendirmek İçin Böcek Kanı mı Kullanılıyor? Ürün Ambalajlarındaki E120 Maddesi Neyin Nesi, Zararlı mı?

Başa dön tuşu