Bebeklerin özellikle ilk 90 gün yalnızca anne sütü ile beslenmesinin önemi üzerine yürütülen bu araştırmaya göre bebeklik döneminde yaşanan pek çok hastalık ile anne sütü ile beslenme arasında kritik bir bağlantı var.
Anne sütü ile beslenmenin bebeklerin gelişimi üzerinde etkileri yıllardır konuşulan ve araştırılan konulardan biri. Yeni bir araştırma ise gelişimden ziyade bebek hastalıkları üzerine odaklanıyor.
İrlanda’da yürütülen ve 90 gün boyunca yalnızca anne sütü ile beslenen ve anne sütü ile beslenmemiş bebeklerin incelendiği araştırma, hastaneye yatma oranlarından türlü hastalıklara pek çok durumun anne sütü ile beslenme ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde hastaneye yatma oranı daha düşük; astım, egzama, soğuk algınlığı, alerji gibi sağlık sorunları çok daha az görülüyor
11.000’den fazla bebekten oluşan temsili bir örneklemin ”Growing Up in Ireland (GUI)” anketinin ilk dalgasından alınan verilerin incelendiği ve karşılaştırıldığı çalışmaya göre en az 90 gün boyunca anne sütü ile beslenen bebekler, mama ile beslenen bebeklere kıyasla çok daha az hasta oluyor. Bu bebeklerde hastaneye yatma ve hastanede geçirilen gece sayısı oldukça az.
Ayrıca bebeklerde ve çocuklukta gelişen astım gibi solunum yolu hastalıkları, alerjiler, enfeksiyon kaynaklı hastalıklar ve egzama gibi cilt hastalıkları da anne sütü ile bağlantılı görünüyor. Çalışma, anne sütü ile beslenen bebeklerde bu hastalıkların görülme sıklığının da mama ile beslenen bebeklere kıyasla oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Bebeklerin Beyin Gelişiminde Paranın Neredeyse Anne Sütü Kadar Önemli Olduğu Kanıtlandı: Tamam da Neden?
Anne sütü ile besleme bebek ve çocuk hastalıkları ile ölümleri üzerinde de etkili. Bu sebeple sağlıklı bir bebeklik ve çocukluk için pek çok araştırma ısrarla en az 90 gün yalnızca anne sütü ile beslenmeyi öneriyor.