Burnumuz Tıkandığında Tat Alma Duyumuz Neden Azalıyor?

Burnunuz tıkandığında, en sevdiğiniz yiyeceklerden aldığınız keyfin azalması hiç de şaşırtıcı değil, hepimizin başına gelmiştir. Ancak hiç düşündünüz mü, neden burnumuz tıkandığında tat alma duyumuz da etkileniyor?

Arkasındaki ilişkiye bakınca aslında nedenini tam olarak anlayacaksınız.

Peki, tat almanızı nasıl geliştirebilirsiniz?

Tat ve koku ilişkisi aslında birbirini tamamlayan duyular.

tat alma duyusu

Tat alma duyumuz, dilimizdeki tat tomurcukları tarafından algılanan beş temel tadı (tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami) içeriyor. Ancak bir yiyeceğin tadını tam anlamıyla deneyimleyebilmemiz için koku duyumuz devreye giriyor.

Koku duyumuz, yiyeceğin aromalarını algılayarak tat deneyimimizi zenginleştirip çeşitlendiriyor. Yani bir çikolatanın tadını sadece dilimizle değil, aynı zamanda burun yoluyla aldığımız kokularla da hissediyoruz.

Burun tıkanıklığı ve tat kaybı bağlantısı ne?

burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı, genellikle soğuk algınlığı, alerji veya sinüs enfeksiyonları gibi durumlarda meydana geliyor. Burun tıkalı olduğunda da koku alıcıları olan sinir hücreleri, yiyeceklerin kokularını yeterince algılayamıyor. Bu da tat alma duyumuzu doğrudan etkiliyor.

Bir başka deyişle, burnumuz tıkandığında yiyeceklerin sadece temel tatlarını algılayabiliyoruz ancak aromalarını tam olarak hissedemediğimiz için tatları eksik geliyor. Bu durum da yiyeceklerin daha yavan veya tatsız algılanmasına neden oluyor.

Tat alma deneyiminizi geliştirmek için ne yapabilirsiniz?

Eğer burun tıkanıklığı nedeniyle tat alma duyunuz azaldıysa, tat alma deneyiminizi geri kazanmak için birkaç ipucu işinize yarayabilir.

Öncelikle baharatlı yiyeceklerle dilinizdeki tat tomurcuklarını daha fazla uyarabilir ve tat alma deneyiminizi canlandırabilirsiniz. Sıcak çaylar veya çorbalar da burun pasajlarınızı açarak koku alma kapasitenizi artırabilecek yöntemler arasında.

Tabii ki tüm bunların yanı sıra önce burun tıkanıklığına neden olan durumun çözülmesini de öncelikle hâle getirmelisiniz.

Bu konular hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz:

Burnumuzun Altında Yer Alan Bu Küçük Oluğun İşlevi Ne?

Bilime Göre Aslında İki Burun Deliğimiz de Farklı Kokuları Algılıyor! Peki Ama Nasıl?

Neden Her İnsanın Birbirinden Farklı Burun Delikleri Oluyor? Üstelik Genetik Tek Sebep Değil!

Acıktığımızda Burnumuz Normalde Olduğundan Daha mı İyi Koku Alıyor Yoksa Yanılsamadan mı İbaret?

Ağladığımız Yetmezmiş Gibi Aynı Zamanda Neden Bir de Burnumuz Akıyor?

Başa dön tuşu