Kanserin Dünya Ekonomisinde Yaratacağı Etki Açıklandı

Bilim insanları, kansere karşı tedavi veya önlem bulunmadığı sürece dünya ekonomisinde oluşacak etkiyi açıkladı.

Bilim insanları, yaptıkları yeni çalışmada bu kez kanserin bireyler üzerindeki etkisini değil, dünya ekonomisine etkisini inceledi. JAMA Oncology dergisinde yayımlanan araştırma, kanserin 2020 – 2050 yılları arasında dünya ekonomisine 25,2 trilyon dolara mâl olacağını ortaya koydu.

Bu ekonomik etki, teşhis ve tedavi maliyetinin yanı sıra bireylerin işlerinden ayrılmak zorunda olması ve tedaviye harcayacakları birikimleri de kapsıyor. Tabii 25,2 trilyon dolarlık etki, günümüzde kansere karşı araştırmaların sürmemesi ve bir önlemin bulunamaması halinde geçerli olacak.

Ekonomide en çok etkiye sahip olacak kanser türleri de belirlendi:

kanser

Bilim insanları, araştırmalarında dünya ekonomisine en fazla etki edecek kanser türlerini de belirledi. Türler ve 25,2 trilyon dolarlık etkideki payı şu şekilde paylaşıldı:

  • Trakeal, bronşiyal ve akciğer kanseri – %15,4
  • Kolon ve rektum kanseri – %10,9
  • Göğüs kanseri – %7,7
  • Karaciğer kanseri – %6,5
  • Lösemi – %6,3

Kanserin ekonomik etkisi ülkelere göre de değişecek:

Çalışmaya göre özellikle Sahra Altı Afrika bölgesi gibi gelişmemiş bölgeler ve ülkeler, en çok meme ve rahim ağzı kanserinden etkilenecek. Öte yandan daha gelişmiş ülkelerde en fazla etkisini hissettirecek tür, özellikle yaşlı nüfusu etkileyen karaciğer kanseri olacak.

Kanser Tedavisi İçin ‘Akıllı İğne’ Geliştiriliyor: Vücudun Herhangi Bir Yerindeki Tümör Yok Edilebilecek!

Başa dön tuşu