Gece yarısına 90 saniyeye ayarlanan saat, gezegenimizin insan üretimi aksiyonlar nedeniyle büsbütün yok olmaya ne kadar yakın olduğunu gösteriyor. Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), saatin büyük ölçüde Ukrayna’daki savaş nedeniyle hareket ettiğini söylüyor. Bir nükleer yok oluş senaryosunu temsil eden saat, insanlığın kendi kendini yok etmesine kalan süreyi gösteriyor.
Kıyamet Günü Saati nedir?
Kıyamet Günü Saati fikri, 1947’de insanlığı nükleer savaşın tehlikelerine karşı uyarmak için ortaya çıktı. Kıyamet Saati, 1945’te ABD tarafından Japonya’ya atılan nükleer bombalardan sonra oluşturuldu ve o yılda yok oluşa 7 dakika kaldığını gösteriyordu. Saat 1947’den 2007 yılına akdar 18 sefer hareket ettirildi.
Saatin ibreleri, bilim insanlarının muhakkak bir vakitte varoluşsal tehditleri okumalarına bağlı olarak gece yarısına yakın yahut gece yarısından uzağa hareket ettiriliyor. Gece yarısı ise yok oluşun teorik noktasını işaret ediyor.
Bilim insanları Kıyamet Günü Saati ile neyi anlatıyor?
Bu yılki duyuruda yapılan açıklamada birebir vakitte iklim değişikliği, biyolojik tehditler ve yıkıcı teknolojiler yer alıyor. Konsey ayrıyeten Covid-19 üzere kaynağı ister doğal, ister rastlantısal yahut kasıtlı olan kütlesel salgınlara karşı dünya başkanlarını uyarıyor ve kapsamlı tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyor.
Kıyamet Saati, 2020, 2021 ve 2022’de gece yarısına 100 saniye kalaya ayarlı bir halde sabit kalmıştı. Artık ise birinci sefer gece yarısına en yakın olan 90 saniyeye ayarlanmış durumda. Saatin akreplerinin şimdiye kadarki en uzak noktası ise, Soğuk Savaş’ın bitiminden çabucak sonrasındaydı ve gece yarısına 17 dakika vardı.
Eski BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson, yeni güncelleme hakkında şunları söyledi: “Kıyamet Saati tüm insanlık için alarm veriyor. Bir uçurumun eşiğindeyiz. Lakin başkanlarımız kâfi süratte hareket etmiyor.”