Almanya’daki Paderborn Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir vuruşun nasıl sıralanacağını ve sahanın herhangi bir yerinden deliğe sokmak için topa ne kadar sert vurulacağını anlamak için bir sinir ağı kullanan bir makine olan Golfi ile tam da bunu yaptılar.
Robot, Microsoft Kinect 3D kamera ile yeşilin anlık bir görüntüsünü alıyor ve farklı konumlardan çekilmiş binlerce rastgele çekimi simüle ediyor. Çimin yuvarlanma direnci, topun ağırlığı ve başlangıç hızı gibi faktörleri de hesaba katıyor. Paderborn doktora öğrencisi Junker, IEEE Research’e Golfi’yi simüle edilmiş golf atışları konusunda eğitmenin beş dakika sürdüğünü, buna karşılık gerçek hayattaki atışlardan gelen verileri sisteme ekleyen ekibin bunu yapmasının 30-40 saat sürdüğünü söyledi.
Kinect teknolojisi artık robotlarda kullanılıyor!
Golfi vuruş için doğru pozisyonu bulduğunda, topa doğru ilerliyor ve vuruşu yapmak için bir atıcı takılı kayış tahrikli bir dişli mili kullanıyor. Yine de robot topu her seferinde deliğe sokamıyor. Junker, robotun 60-70 oranında bir atış yüzdesi olduğunu söylüyor. Bu yine de çoğu amatör golfçüden daha iyi bir atış oranı ve en azından Golfi ıskaladığında Happy Gilmore gibi kontrolden çıkmıyor. Ancak Golfi bazen topun üzerinden geçerek pozisyonun dışına çıkartıyor.
Araştırmacılar robotu şimdilik yalnızca laboratuvarda test ettiler, bu nedenle çukurlu yeşillikler veya dik yamaçlar gibi gerçek koşullar bu sistem için sorun oluşturabilir.
Her halükarda araştırmacılar, PGA Tour profesyonelleriyle rekabet edebilecek bir robot yapmak için yola çıkmadı. Golfi’de kullandıkları tekniklerin diğer robotik uygulamalarda kullanılabileceğini umuyorlar.