Elektronik cihazlarda kullanılan nadir toprak metallerine ihtiyacımız kalmayabilir

Sahip olduğumuz elektronik aygıtlar, ender toprak metalleri olarak tanımlanan elementler sayesinde üretiliyorlar. İsimlerinden da anlaşabileceği üzere tabiatta az bulunan bu elementler, tıpkı vakitte epey da değerliler. Topraktan bulup çıkarılması bir epey güç olan bu elementlerin yakın bir gelecekte daha da sıkıntı bulunur bir hale geleceğini iddia etmek ise güç değil.

Bu durumun farkında olan ve memleketler arası araştırmacılardan oluşan bir grup, çok daha yaygın olan elementleri birleştirerek bunları elektronik kesiminde kullanılabilir hale getirmeyi başardılar. Elde edilen bileşiklerin güneş panelleri ve parlaklığı ayarlanabilir ışıklandırma tahlillerinde kullanılabileceği söz ediliyor.

 

Bilindiği üzere, periyodik tabloda düşey sütunlar halinde sıralanan elementler ilgili kümeleri oluşturur. Elektronik kesiminde kullanılan indiyum ve galyum üzere elementler de üçüncü kümeye dâhildir. Michigan Lorraine ve Canterbury Üniversitelerinde vazife yapan araştırmacılar ise bahsi geçen elementlerin özelliklerini sergileyen bileşikler üretmek için komşu kümelere bakmaya karar vermiş.

Moleküler Işın Epitaksisi (MBE) prosedürünü kullanan araştırmacılar, elementleri atomik hassasiyetle birbirlerinin üzerine dizmiş ve böylelikle ince bir sinema katmanı formunda bir bileşik elde edebilmişler. Kelam konusu bileşik; İki, dört ve beşinci küme elementler olan çinko, kalay ve hidrojen kullanılarak üretilmiş. Muadil elementlerle kıyaslandığında ise bileşik misal optoelektronik özellikler sergilemeyi başarmış.

Moleküler Işın Epitaksisi Sistemi

Elde edilen bileşiğin bu haliyle epey maliyet aktif olduğunu tabir eden araştırmacılar, daha ucuz güneş panelleri, LED ampuller ve manzara panelleri üretilebileceğini belirtiyor. Örneğin LED’ler üretim basamağındayken değişikliğe uğratılması mümkün olan bileşiğin bu sayede LED ampullere farklı renklerde ışık yayma özellikleri kazandırılabileceği paylaşılan bilgiler ortasında yer alıyor.

Araştırma takımında vazife alan bilim insanı Roy Clarke bu kapsamda yaptığı açıklamada, “Ofis ya da konutunuzu kullandığınız aydınlatma tahlillerinde ışığın ısısını değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu size doğal güneş ışığını taklit etme imkânı verir. Artık, iki, dört ve beşinci kümeden oluşturulan bileşikler bunu yapmamıza müsaade verecek.” sözlerini kullanmış.

Başa dön tuşu