İşte Dünya’ya en çok benzeyen gezegen! Sadece 12 ışık yılı uzaklıkta

 

Uluslararası astronomlardan oluşan bir küme bilim insanı, bugün çok değerli bir duyuru yaptı. Astronomy and Astrophysics mecmuasında yayınlanan makaleye nazaran yalnızca 12,5 ışık yılı uzaklıkta yeni potansiyel Dünya’lar keşfedildi. Teegarden b ve Teegarden c ismi verilen gezegenler Dünya’ya çok yakın bir pozisyonda yer aldıkları için “kozmik komşularımız” olarak nitelendiriliyor. Astronomların tabirlerine nazaran bulunan bu yeni gezegenlerin yaşama elverişli olma olasılığı epeyce yüksek.

Teegarden b ve Teegarden c, Teegarden isimli bir yıldızın yörüngesinde yer alıyor. Tam sekiz milyar yıl yaşında yaşlı bir yıldız olan Teegarden, küçük boyutları ve düşük parlaklığıyla dikkat çekiyor. Güneş’in yalnızca yüzde 10’u oranında bir kütleye sahip olan Teegarden, astronomların sözlerine nazaran evrenin en küçük yıldızlarından birisi. Teegarden’ın yüzey sıcaklığı ise sadece 2700 santigrad derece düzeyinde.

Teegarden yıldızını başka yıldızlardan farklı kılan özelliği ise pasif bir kırmızı cüce olması. Astronomlar Teegarden’ı “Güneş Sistemi etrafındaki en sessiz yıldızlardan birisi” olarak nitelendiriyor. Teegarden, güçlü güneş patlamalarının pek rastlanmadığı, düşük radyasyon yayan hayli stabil bir yıldız. Bu özellikleri nedeniyle Teegarden’ın, yörüngesindeki Teegarden b ve Teegarden c için çok ülkü bir ortama sahip olduğu belirtiliyor.

Teegarden b ve Teegarden c

Astronomların açıklamalarına nazaran Teegarden b ve Teegarden c gezegenlerinin her ikisinin de yaşama elverişli olma ihtimali var. Lakin yıldızına daha yakın bir pozisyonda yer alan Teegarden b’nin Teegarden c’ye nazaran biraz daha özel olduğu belirtiliyor. Yayınlanan makaleye nazaran Teegarden b, yüzde 60 olasılıkla, 0 ila 50 santigrad derece ortasında değişen hayli ılık bir yüzey sıcaklığına sahip. Teegarden c’nin ise biraz daha Mars’a benzediği ve -50 santigrad derece üzere bir yüzey sıcaklığına sahip olduğu düşünülüyor. 

Teegarden b ve Teegarden c gezegenlerinin her ikisi de yıldızına çok yakın bir pozisyonda yer alıyor. Astronomların tabirlerine nazaran Teegarden c’nin yıldızı etrafındaki bir tam çeşidi sadece 4,9 günde tamamlanıyor. Teegarden c de 11,4 günde bir tipini tamamlıyor. Teegarden b ve Teegarden c; çok küçük, soğuk ve sönük bir yıldızın etrafında bulunmasına karşın bu yakın pozisyonları sayesinde kâfi seviyede ısı ve ışık alabiliyor.

Astronomlar Teegarden b ve Teegarden c gezegenlerini, Yaşanılabilir Gezegenler Kataloğu‘na (Habitable Exoplanets Catalog) bugün prestijiyle eklemiş. Bu listede şu anda 19 farklı gezegen yer alıyor. Fakat yeni eklenen Teegarden b’nin değişik bir özelliği daha var. Teegarden b şu anda Dünya Benzerliği Endeksi’nde (Earth Similarity Index) en yüksek skora sahip gezegen olarak dikkat çekiyor.

Bilim insanları önümüzdeki periyotlarda Teegarden b ve Teegarden c’yi daha ayrıntılı bir formda incelemeye çalışacak. Gezegenin atmosferik yapısı yahut yüzey suları üzere mevzularda şu an için pek bir bilgiye sahip değiliz. Bildiğiniz üzere oksijen ve su ömrün olmazsa olmazları. Hususla ilgili The Guardian’a konuşan araştırma başkanı Mathias Zechmeister, Teegarden b ve Teegarden c’nin bir atmosfere sahip olması durumunda çok büyük bir ihtimalle yaşama elverişli olacağını söyledi.

 

Başa dön tuşu