3D yazıcı ile insan dokusu kullanılarak ‘kalp’ üretildi!

Tel Aviv Üniversitesi bilimcileri 3D yazıcı kullanarak, insan dokusundan, damarları, kollajenleri ve biyolojik molekülleri bulunan küçük bir kalp üretti. Bu gelişmenin gelecekte organ bağışını gereksiz hale getirebileceği düşünülüyor.

3D yazıcı ile insan dokusu kullanılarak ‘kalp’ üretildi!

3D yazıcılar, sanal ortamda tasarlanmış rastgele biçimdeki bir üç boyutlu objenin katı formda basılmasına imkan sunuyor. Günümüzde pek yaygın olmasa da, gelecekte birçok alanda yaygın olarak kullanılacağı öngörülüyor.

İsrail medyasının ‘dünyada bir ilk’ olarak tanıttığı gelişmede, Tel Aviv Üniversitesi bilimcileri 3D yazıcı kullanarak küçük bir kalp üretmeyi başardı.  Üretilen kalp, yaklaşık olarak bir kemirgenin kalbi boyutunda.

Kullanılan teknoloji, şimdi insanlara uyarlamak için uygun değil. Elbette asıl sorun boyut değil. Araştırmanın yöneticisi Tal Dvir “Hücrelerin pompalama kabiliyeti geliştirmesi gerekiyor. Şimdilik kasılabiliyorlar lakin birlikte hareket etmeleri gerekli. Bu araştırma ile ilk sefer içinde hücreleri, kan damarları, karıncıkları ve odacıkları bulunan bütün bir kalp geliştirilmiş oldu.” diyor.

3D Yazıcı ile kalp nasıl üretildi?

3D yazıcı ile kalbi yazdırabilmek için; bilimciler, biyomürekkeplerden bir şahsileştirilmiş hidrojel üretti. Advanced Science’ta yer alan makaleye nazaran hidrojel, insanlardan alınan yağlı dokulardan elde edildi.

Üç boyutlu baskı teknolojisi daha evvel de organ üretmek için kullanılmıştı. 2017’de ETH Zurich’ten bir küme araştırmacı, 3D baskı ile yapay bir kalp üretmişti. Fakat o araştırmacılar insan dokusu yerine esnek bir materyal kullanmıştı.

3D yazıcı ile üretilen birçok esere, aşağıdaki haberimizden göz atabilirsiniz.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu