Yabancı Bir Dilde Konuşurken Daha mı Objektif Oluyoruz?

Yabancı dilde yapılan basit bir konuşma bile, anadile göre daha farklı düşünme ve karar alma süreçlerine yol açabilir mi? Mesela yabancı bir dil konuşurken daha mantıklı kararlar alıyor olabilir miyiz? Bilimin bu soruya verdiği yanıtı bu içerikte inceliyoruz.

Literatürde yer alan, “The Foreign-Language Effect: Thinking in a Foreign Tongue Reduces Decision Biases” (Yabancı Dil Etkisi: Yabancı Bir Dilde Düşünmek Karar Önyargılarını Azaltıyor) isimli makale yabancı dil konuşarak alınan kararlarla ilgili önemli gerçekler ortaya koydu.

Yapılan araştırma, insanların yabancı bir dilde karar verirken anadilinde olduğundan daha farklı davranıp davranmadıklarını tespit etmeyi amaçlıyor.

Bulgulara geçmeden önce araştırmanın metodolojisine bir göz atalım.

Araştırma, farklı deney gruplarındaki, anadillerine ek olarak yabancı dil de konuşabilen bireylerden oluşan katılımcılar üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Her bir deneyde, katılımcılardan rastgele şekilde anadillerinde veya yabancı dillerinde bazı görevleri tamamlamaları istenmiştir.

Araştırma kapsamında çerçeveleme etkisi (katılımcıların kazanç ve kayıp çerçeveleri karşısındaki risk tercihleri), kayıptan kaçınma, anadil ve yabancı dil gibi değişkenler ele alınmıştır.

Bulgular neyi gösteriyor? Yabancı dil konuşularak alınan kararlar daha rasyonel oluyor!

Araştırma kapsamında farklı yabancı dilleri konuşan kişilere yapılan 3 farklı deney sonucunda önemli bulgulara ulaşılıyor.

Ulaşılan sonuçlarsa yabancı dilin kullanımıyla birlikte duygusal tepkilerin azaldığını ve bu durumun daha analitik bir düşünme sürecini teşvik ettiğini gösteriyor.

Açıklamak gerekirse, yabancı dil kişilerin duygusal bağlarının daha zayıf olduğu bir dil olduğu için, karar verme sürecinde daha az duygusal ve daha fazla analitik düşünülmesine sebep oluyor.

Bunun sebebininse yabancı dilde düşünmenin, anadilde düşünmeye göre daha fazla zihinsel efor gerektirmesi olarak belirtiliyor.

Özetle, yabancı dil konuşurken gereken zihinsel çabanın kişilerin aldığı kararlarda daha rasyonel ve objektif olmasıyla sonuçlanıyor.

Son olarak, her araştırmada olduğu gibi bu araştırmanın da kendi örneklemi kapsamında genelleştirilebileceğini ve bazı kısıtları olabileceğini hatırlatarak içeriğimizi noktalayalım.

Bilimin ışığında kaleme aldığımız ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Araştırmalara Göre Kötü Hissetmek Bizlere İyi Geliyor Olabilir! (İyi de Nasıl?)

Bilime Göre Neden Bazı İnsanlar Daha Kıskanç? (Nedenlerini Okuyunca Ufak Çaplı Bir Aydınlanma Yaşayacaksınız!)

Kara Mizah Anlayışı Yüzünden Eleştirilenler Toplansın: Bilime Göre Kara Mizah ve Zekâ Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Ülkemizin Dürüstlük Konusunda Diğer Ülkelere Fark Atarak 31. Sırada Yer Aldığını Gösteren Çarpıcı Araştırma (Ama 40 Ülke Arasından)

Kadınlar mı Daha Çok Yalan Söyler Yoksa Erkekler mi? Tarih Boyunca Merak Edilen Bu Soruya Bilimin Bir Cevabı Var!

Bilim Oyun Tutkunlarını Sevindirecek Bir Soruya Yanıt Veriyor: Bilgisayar Oyunları Oynayarak Dinlenebilir Miyiz?

Yoga ve Meditasyon Gerçekten İnsanlara Fayda mı Sağlıyor Yoksa Sadece Egolarını mı Besliyor? Bilimsel Cevabını Veriyoruz!

Düşük IQ’lu Bir Toplumda Yaşamak Refah Seviyemizi Nasıl Etkiliyor? Cevabı “Zeki Kesim Teorisi”nde!

Çiftler Dikkat! TikTok’ta Popüler Olan “Yeşil Çizgi Teorisi”ne Göre İlişkileri Analiz Etmek Gerçekten Mümkün mü?

Son Yıllarda Evlilikler Neden Eskisi Kadar Tatmin Edici Değil? Cevap, “Evlilikte Boğulma Teorisi”nde Saklı!

Başa dön tuşu