Türk savunma sanayiinin rüya projesi: TF-2000 Hava Savunma Muhribi

90’lı yıllarda birinci adımları atılmaya başlanan MİLGEM projesinin son yıllarda önemli bir katkı ile orijinal bir boyut kazanmış en değerli bacaklarından bir tanesi de TF-2000. Tasarım, inşa ve yeterlilik sorumluluğu tümüyle Deniz Kuvvetleri tarafından üstlenilen projede tüm bahislerde tek hak sahibi Ulusal Savunma Bakanlığı.

Temmuz 2017 itibariyle süreçleri resmen başlayan TF-2000 Hava Savunma Muhripi üretim planlarına nazaran toplamda 7 adet üretilecek. Öncesinde bu sayı 4 olarak belirlenmişti fakat sonrasında revize edilerek 7’ye çıkarıldı. Kullanıma girecek birinci model ise 2027 yılında tüm testleri tamamlanmış olarak hizmete girmiş olacak.

166 metrelik uzunluğu, 7000 tonluk deplasmanı ve sahip olacağı teknolojiler ile ülkemiz kara sularında çok önemli bir çarpan olarak yazılabilecek TF-2000, ülke savunmasını tabir yerindeyse denizden başlatacak ve ana karaya gelmeden birçok tehditin imha edilmesine imkan tanıyacak. Alçak, orta ve yüksek irtifada kısa, orta ve uzun menzilli güdümlü mermilerin tespit edilip imha edilmesini sağlayabilecek, balistik füzelerin ise ana karadan çok evvel fark edilebilmesini imkanlı kılacak. Tabi tesirini bu halde kısıtlamak böylesi bir projeye haksızlık da olacaktır. Doğu Akdeniz’de sular böylesine ısınmışken tüm ülke denizlerinde dengeyi büsbütün değiştirebilecek böylesi güçlere sahip olmak, ülkemizin masada da daha güçlü olmasını imkanlı kılacak ve Akdeniz’de Fransa ile birlikte Türkiye’yi en güçlü ülke haline getirecek.

TF-2000 teknik özellikleri

En az 28kts azami ve devamlı 18kts hıza sahip olacağı aktarılan TF-2000, yıllık ortalama 5000 saat seyir yapabilecek. Akaryakıt desteği hariç olmak üzere lojistik sevkiyata gerek duymadan 45 gün mühletle harekat icra edebilecek yeterlilikte olacak olan muhrip, hayat takviye sevkiyatları sağlanarak ana üs takviyesi olmadan 180 gün müddetle hareket icra edebilecek.

TF-2000’in değerli bir modernizasyona muhtaçlık duymadan 40 yıl süreyle Türk donanmasına hizmet etmesi bekleniyor. Muhripte gereksinim durumuna nazaran azami 150 gemi personeli misyon yapabilecek. Üretim basamağında ise en az 200 personel için ömür yeri ve gerekli gereksinimler için servis mahali de planlanmış durumda.

Milgem projesi kapsamında inşa edilen birinci Türk savaş gemisi TCG Heybeliada HARPOON Güdümlü Füze Atışı yapıyor.

TF-2000’de yer alacak ulusal teknolojiler

TF-2000, büyük oranda yerli savunma sanayii şirketleri tarafından evvelden geliştirilmiş yahut külliyen MİLGEM projesi odağında kurgulanmış teknolojiler ile donatılacak ve misyona bu teknolojiler ile başlayacak. Sonrasında mevcut birtakım sistemlerin yerlileri ile değiştirilmesi de ön görüler ortasında yer alıyor.

Milli gemi savar füzesi ATMACA, torpido savunma füzesi TORK, Roketsan tarafından hali hazırda üzerinde çalışılan ve ABD üretimi Tomahawk füzelerinin yerli versiyonu olarak tabir edilen GEZGİN de TF-2000’in kıymetli güçleri ortasında olacak. Yerli seyir füzesi SOM’dan elde edilen deneyim ile daha uzun menzilli olarak geliştirilme süreci devam eden GEZGİN, Roketsan’ın en kıymetli çalışmalarından biri pozisyonunda.

Silah sistemleri

  • Satıhtan havaya güdümlü mermi
  • Yakın hava savunma sistemi (GÖKDENİZ)
  • Toprido kovanı sistemi
  • Stabilize otomatik top
  • 127 mm baş topu
  • Milli dekor atım sistemi (KALKAN)
  • Milli dikey atım sistemi (MDAS) ulusal silahlar ortasında yer alıyor.

TF-2000’in gözü kulağı olacak ÇAFRAD

Teknolojiler

  • ÇAFRAD (Çok maksatlı faz dizinli radar)
  • Torpidoya karşı savunma sistemi
  • Kızılötesi arama takip sistemi
  • Uzun menzilli radar (UMR)
  • Elektro-optik dayrektör
  • Elektronik harp suiti
  • Lazer ET sistemi
  • Lazar ikaz sistemi
  • Sonar suiti ulusal sensör sistemleri olarak sıralanıyor. 

TF-2000’de 2 adet 15 tonluk helikopter, 2 adet gemiye konuşlu insansız hava aracı da hazır olarak yer alıyor olacak. Gemiye 360 derece müdafaa sağlayacak halde kurgulanacak sistemleri tamamı yerli yazılım alt yapısı ile geliştirilecek.

Dünyada çok az sayıda ülkenin elinde hudutlu sayıda bulunan TF-2000 gibisi deniz araçları, hem işletme hem de üretim maliyetleri ile ülkelerin iktisadına kıymetli yükler getiriyor. Yerli silahlar olmadan zati geliştirilmesi ülkemiz ismine pek muhtemel olmayan hava savunma muhripinin ünite maliyeti için resmi olmamakla birlikte ortalama 1 milyar dolar baremi lisana getiriliyor. Yedi adetlik bir üretim toplamda ülkemize 7 milyar dolarlık bir maliyet getirecek. Yabancı kaynaklarda ise iddiası maliyetin 500 milyon dolardan az olmayacağı argüman ediliyor.

İlerleyen süreçte bu mevzuda daha net bilgiler tahminen ortaya çıkar fakat maliyet her ne olursa olsun Doğu Akdeniz’de süreç böylesi karmaşık bir hal almışken atılacak her adım son derece kritik. Dileriz proje muvaffakiyetle tammalanır ve envantere girdiği günleri de görebiliriz.
Foto Galeri | 7 Görsel Görüntüle

 

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu