Soğuk Algınlığını Tedavi Etmek Neden Bu Kadar Zordur?

Yaz ya da kış fark etmeksizin, soğuk algınlığı her an kapımızı çalabilir. Sinir bozucu olan durum ise bu rahatsızlığın, tabiri caizse süründürmeden vücudumuzu terk etmiyor oluşudur.

Soğuk algınlığının neden bu kadar uzun sürdüğü her birimizin merak ettiği konulardan biridir. 10-12 güne kadar semptomlarıyla savaşmak şüphesiz can sıkıcıdır.

Peki bu rahatsızlığın tedavisi neden bu kadar uzun zaman alır?

Ortalama bir yetişkin, 150’den fazla soğuk algınlığı geçirir.

soğuk algınlığı

Garip olan şey semptomlar benzer olmasına rağmen hastalık sebebinin her seferinde farklılık göstermesidir. Soğuk algınlığı, en az 8 farklı virüs ailesinden kaynaklanır. Bunların her birinin kendi türleri ve alt türleri vardır.

Virüsler vücudumuzu, yalnızca birkaç yolla işgal edebilir. İlki, nefesle vücudumuza girmeleridir. Aslında soğuk algınlığı semptomlarını bağışıklık sistemi üretir. Bu esnada akan sümük bir nevi, virüsü yakalayıp temizleyen bağışıklık sistemidir. 

Öte yandan tek bir virüs ailesi soğuk algınlığına, %30 ila %50 oranında sebep olur.

grip

Bu ailelerden biri rinovirüstür. Eğer rinovirüs enfeksiyonlarının hepsini yok edebilmek mümkün olsaydı, soğuk algınlığında önemli bir adım atılmış olurdu. 

Ayrıca virüsle savaşmanın başlıca iki yolu vardır. Bunlar aşılar ve antiviral ilaçlardır. Esasen ilk rinovirüs aşısı üretimi oldukça başarılıydı ancak kısa ömürlü oldu ve bu aşı denemelerinin hiçbiri koruma göstermedi.

Çünkü o dönem, rinovirüsün çok fazla alt türü olduğundan hiç kimsenin haberi yoktu. Böylece aşı, bu alt türlerde etkisini gösteremedi. 

Peki antiviral ilaçlar?

grip

Virüsler yayılmak ve çoğalmak için hücreleri ele geçirir. Yani insanları zehirlemeden virüsleri zehirleyecek bir molekül üretmek oldukça zordur. Zehirlenmeseniz bile virüs, ilacın ulaşamayacağı yerde mutasyona uğrayabilir.

Özetle ne yazık ki şimdilik, soğuk algınlığı için bir iki gün içinde etki edecek bir ilaç veya semptomları tamamen yok edecek bir aşı yoktur. Bu sebeple bu rahatsızlığın iyileşmesi, oldukça uzun bir süre alır. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Son Dönemlerde Herkesi Hasta Edip Haftalarca Öksürten Şey Ne?

Son Dönemde Neden Bu Kadar Çok Virüs Çeşidi Ortaya Çıktı? Bir Uzmana Sorduk…

Başa dön tuşu