Dev teknoloji şirketlerinde vakit zaman taciz ve mobbing haberleri hayal kırıklığı olabiliyor. Geçtiğimiz aylarda Google’ın bayan çalışanlara yönelik ayrımcılık yapması protesto şovlarına neden olmuştu. LoL geliştiricisi Riot Games de emsal suçlamalarla karşı karşıya.
Ayrımcılık davaları
Gelen haberlere nazaran geçmiş yıllarda Riot Games insan kaynakları kısmı, şirket içerisinde yaşanan cinsel taciz olaylarını bastırmaya ve tacize uğrayanları şirketten uzaklaştırmaya çalıştı. Bugüne kadar bilgi alınan 4 dava olduğu söz ediliyor.
Büyük teknoloji şirketlerinde çalışanları şikayetlerini tahlile kavuşturabilmek için Zorla Uzlaşı denen bir yol uygulanıyor. Bu metotta üçüncü taraf bağımsız bir uzlaştırıcı tarafları dinliyor ve karar veriyor.
Bununla birlikte uzlaşıcıların daha çok şirketten yana taraf olduklarına dair şikayetler var. 2015 yılında meydana gelen bir cinsel ayrımcılık olayında insan kaynakları zımnî kalması gereken konuşmaları idareye sızdırmış. Sonrasında ayrımcılık yapan yöneticiler terfi ederken bayan çalışan ise işten çıkarılmış.
Sivil toplum örgütleri zorla uzlaşı formülüyle şirketin reaksiyon çekecek olayları dışarıya yansıtmadığı ve üzerini örtmeye çalıştığını tabir ediyor. Ayrıyeten insan kaynaklarının yanlış raporlar hazırlayarak idaresi yanılttığı da belirtiliyor. Bugün şirket çalışanları protesto şovları yaparak sesini duyurmaya çalışacak. Riot Games ise şimdilik yalnızca yeni çalışanlar için uzlaşı kurallarında esnekliğe gitmiş durumda fakat kâfi bulunmuyor.