NASA’nın temiz uzay yakıtı testi, 24 Haziran’da başlıyor

NASA’nın Yeşil Roket Yakıtı İnfüzyon Vazifesi (Green Propellant Infusion Mission – GPIM) ismi verilen uzay aracı, STP-2 isimli teknoloji testi kapsamında uzaya gönderilecek. Vazife, SpaceX’e ilişkin bir Falcon 9 roketine yüklenen uzay aracının 24 Haziran’da uzaya fırlatılmasıyla başlayacak.

NASA’nın yaptığı açıklamaya nazaran ufak bir kutu biçiminde olan GPIM, uzaydaki birinci düşük toksiklikteki roket yakıtı testini edecek. Pak bir yakıt olarak geliştirilen hidroksil amonyum nitrat (AF-M315E), uydularda ve uzay araçlarında roket yakıtı olarak kullanılan ve son derece toksik olan hidrazine alternatifi olarak kullanılacak.

NASA’ya toplam maliyeti 65 milyon dolar olan GPIM, birinci itici güç testini 2013 yılında tamamlamıştı. İçinde bulunduğumuz Haziran ayı ise NASA’nın uzay uçuşları için verimli ve sürdürülebilir bir yakıt sunma amacı için değerli bir adım daha atılmış oldu. Bu bahiste konuşan NASA’nın Uzay Teknolojisi Vazifesi Başkanlığı’ndaki yöneticilerden olan Steve Jurczyk “Geliştirdiğimiz bu teknoloji hem çevreyi hem de fırlatma işçisinin sıhhatini müdafaa açısından epey değerli, ayrıyeten maliyetleri azaltma potansiyeline de sahip” sözlerini kullanmış.

GPIM uzay aracı, Bell Havacılık’ta vazifeli bir mühnedis tarafından inceleniyor 

Şu an birçok uzay aracının icra ettiği misyonda hidrazin kullanılıyor lakin AF-M315E, yakıt tüketimini %50 oranında azaltarak daha uzun misyonlar gerçekleştirme imkânı sunuyor. NASA’ya nazaran AF-M315E’nin sahip olduğu yüksek yoğunluk, yakıtın daha az bir alanda depolanması manasına geliyor. Ayrıyeten donma noktası da daha düşük olan yakıt, sıcaklığının muhafazası için daha az uzay aracı gücüne gereksinim duyuyor.

NASA’nın Uzay Teknolojisi Vazifesi Başkanlığı’nda teknoloji gösterim misyonları programı yöneticisi olarak misyon yapan Dayna Ise, “İnsanlar için çok daha inançlı ve epey tehlikesiz. Üniversiteler üzere daha evvel yakıt yüklemesi yapmanın emniyetli olmadığı başka ortamlarda yükleme yapılabileceğini düşünüyoruz. Ayrıyeten yakıtın ülke içindeki nakliyatını kargo şirketleri vasıtasıyla bile sağlayabilirsiniz.” kelamlarıyla AF-M315E’nin ne kadar inançlı olduğunu aktarmış.

GPIM, STP-2 isimli teknoloji testi kapsamında NASA’nın uzaya göndereceği dört yükten birini oluşturuyor.

Başa dön tuşu