NASA’nın 2020 keşif robotu, yeni tekerleklerine kavuştu

NASA’nın 2020 Mars keşif robotu, Kızıl Gezen yüzeyinde yapacağı araştırma çeşitleri için eksiklerini bir bir tamamlıyor. Nükleer gücün güç verdiği insansız keşif aracının sancak tarafına ilişkin tekerlekleri ve ayakları ile iskele tarafına ilişkin yeni bir süspansiyon sistemi, 13 Haziran itibariyle takıldı.
 

Keşif robotlarının Mars’ın sert yüzeyinde problemsiz bir biçimde ilerlemesinden sorumlu olan tekerleklerin hem çok sağlam hem de hafif olmaları gerekiyor. Curiosity keşif robotunun lastiklerinde meydana gelen hasarı yıllardır inceleyen NASA, bu bahiste edindiği deneyimleri ise yeni keşif aracına aktarmayı umuyor. Hatırlanacağı üzere NASA, Ocak ayında Curiosity’nin lastiklerinin içler acısı halini gösteren fotoğraflar yayınlamıştı.

Curiosity’de yaşadığı sıkıntılarla tekrar karşılaşmak istemeyen NASA, 2020 robotu için bu sefer daha sert, kalın ve dar tekerlekler tasarlamış. Eskisi üzere alüminyumdan üretilen tekerleklerin çapları ise genişletilerek 52,5 cm olmuş. Her bir tekerin kendi motoruna sahip olduğu sistemde, ön ve art iki tekerin ise dümen motoruna sahip olduğu belirtilmiş. Bu motorlar sayesinde robot bulunduğu yerde 360 derece dönebilme özelliğine sahip olacak.

Türkçesi “kaya teker” olan rocker-bogie süspansiyon sistemiyle donatılan robot, 45 derecelik eğimde bile devrilmeden yol alabilecek ve bu eğimde 152m/s sürate ulaşabilecek.

Rocker-Bogie  sisteminin çalışması. 

Test emelli takılan mevcut tekerleklerin ise maalesef Mars’ı göremeyeceği söz ediliyor. Keşif robotu 2020’nin Temmuz ayında Mars’a gönderilmeden evvel yeni tekerlekleri takılmış halde uzaya fırlatılacak.

 

Başa dön tuşu