NASA, 2020 yılında Mars’a göndereceği uzay aracının tüm testlerinin muvaffakiyet ile gerçekleştirilerek vazifeye hazır hale geldiğini açıkladı.
NASA, 2020’de Mars’a göndereceği uzay aracını tamamladı!
Önümüzdeki yıl yeni bir Mars vazifesi düzenlemeyi planlayan NASA, 2020 yılında Mars’a göndereceği uzay aracını tamamlandı. Aracı kamuoyu ile paylaşan NASA, yeni uzay aracının Mars’ta ömür belirtisi arayacağını açıkladı. Önümüzdeki temmuz ayında seyahate çıkacak olan aracın, 2021 yılının şubat ayında Mars’a ulaşması planlanıyor. Uzun müddettir yeni araç projesi üzerinde çalışmalarını sürdüren NASA, Kızıl gezegene yeni bir uzay aracı göndererek çalışmalarına devam etmek istiyor.
NASA, yeni geliştirdiği uzay aracını ABD’nin Los Angeles kenti yakınlarındaki Jet Propulsion Laboratuvarı‘nda tamamladı. Geçtiğimiz hafta tamamlanmış haliyle birinci testleri yapılan araç, bu testlerden muvaffakiyetle geçmeyi başardı. Temmuz ayında Florida’da bulunan Cape Canaveral’den uzaya gönderileceği açıklanan yeni uzay aracının yedi aylık bir seyahatin akabinde 2021 yılının şubat ayında, Mars’a ulaşması planlanıyor.
23 kameraya sahip olan NASA‘nın yeni uzay aracı, Mars‘ta ömür belirtileri aramak için geliştirildi. Mars yüzeyindeki jeolojik yapı ve kimyasal hususlar üzerinde çeşitli araştırmalar yapacak araçta kimyasal tahliller yapabilmek için geliştirilen lazerlere yer verilirken, araç sesleri kaydedebilecek sistemleri de bünyesinde barındırıyor. Yaklaşık olarak bir araba büyüklüğünde olana araç NASA’nın Mars’ı keşfetmek için geliştirdiği beşinci uzay aracı olarak kayıtlara geçti. Ömür belirtisi olabileceğinden kuşku duyulan noktalardan örnekler alabilmek için araçta gelişmiş bir matkap sistemi de yer alıyor.
Mikrobik hayat belirtileri aranıyor
Mars 2020 misyonunun bir numaralı ismi olan Matt Wallace, geliştirilen yeni uzay aracının Mars’ın keşfi için büyük bir değere sahip olduğunu ve mikrobik hayat belirtilerini aradıklarını belirtti. Yapılan açıklamalarda şubat 2021’de Mars’a inmesi planlanan uzay aracının, bilim insanları tarafından organik bileşikleri hala koruduğu düşünülen 460 metre derinliğe sahip bir deltaya ineceği belirtildi.