Meme Kanserini Tespit Eden Kan Testi

İngiltere’deki araştırmacıların geliştirdiği yeni bir kan testi ile birlikte meme kanseri tedavisi görmüş hastalarda, kanser nüksetmeden yıllar önce tespit edilebiliyor.

Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan kanser ile mücadelede önemli konulardan biri de hastalığın nüksetmesini engellemenin yollarını bulmak. Kanserli yapılar ortadan kaldırıldıktan sonra kalan parçalanmış yapılar, kansere neden olan dokular oluşturabilecek DNA’lar taşıyabiliyor. Öte yandan bu yapıların tespiti genelde oldukça zor oluyor. 

Yeni geliştirilen aşırı hassas kan testi ile birlikte meme kanseri tedavisi görmüş hastalarda, hastalığın geri dönüp dönmeyeceği yüzde yüz isabetle tespit edilebiliyor. Böylece tedaviye erkenden başlanarak hastalık engellenebiliyor. Uzmanlar bu yöntemi “inanılmaz derecede heyecan verici” olarak nitelendirdi. 

Yılda 685 bin kadın meme kanseri kurbanı oluyor

kanser

2020 yılında 2,26 milyon kadına meme kanseri teşhisi koyulurken aynı yıl dünya çapında 685 bin kadın bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsünden araştırma ekibi, geliştirdikleri yöntemi farklı evrelerde meme kanseri türlerine sahip 78 hasta üzerinde denemelerde bulundu. 

Sıvı biyopsi adı verilen yöntemle hastaların kanında salınan 1800 DNA mutasyonu arandı. Kanda dolaşımda olan tümör DNA’ları 11 kadında bulundu ve bu kadınların hepsinde daha sonra kanser nüksetti. En erken tespit ise kan testi ile 41 ay önce konulan tanı daha sonra hastalığa dönüştü. 

Araştırma henüz erken aşamada ve ne zaman yaygın olarak kullanılabileceği bilinmiyor. 

İngiltere, Kişiselleştirilmiş Kanser Aşılarını Denemeye Başlıyor

Ampulün İcadı, Kardiyovasküler Hastalıkları ve Kanseri Nasıl Arttırdı?

Başa dön tuşu