Mars Keşif Uydusu’nun HİRISE kamerasından etkileyici krater görüntüsü

2005 yılında uzaya fırlatılan NASA’nın Mars Keşif Uydusu’na ilişkin (Mars Reconnaissance Orbiter-MRU) HiRISE kamerası yakaladığı imajlarla bizleri şaşırtmaya devam ediyor.

Uzay aracına ilişkin kamera bu sefer de 17 Nisan tarihinde Kızıl Gezen üzerinde yeni oluştuğu varsayım edilen ve bir sanat yapıtını andıran krater manzarası yakaladı.

Tam tarihi kestirmek mümkün değil 

Gezegenin ekvatoruna yakın bir bölge olan Valles Marineris’te tespit edilen kraterin Eylül 2016 ila Şubat 2019 tarihleri ortasında oluştuğu kestirim ediliyor. Araştırmacılar, yüzey fotoğraflarının uzun aralıklarla çekilmesinden dolayı kraterin tam olarak ne vakit oluştuğunun bilinemeyeceğini tabir ediyor.

 

Arizona Üniversitesi HİRISE takımında vazife yapan araştırmacı Veronica Bray’e nazaran krater 15 ila 16 metre genişliğinde ve çarpma etkisinden etkilenen bölge ise yaklaşık 500 metre genişliğinde. Krateri oluşturan gök cisminin ise 1,5 metre genişliğinde olduğu iddia ediliyor.

Bray’a nazaran çarpmaya neden olan kaya gezegen atmosferinde modüllere ayrılmamış ve yüzeye tek kesim halinde çarpmış. Renkli olan fotoğrafta bazaltik kayaçlara ilişkin oluşumların bulunabileceği, mavi renge kaçan oluşumların ise Mars yüzeyinin altında bulunduğu bedellendirilen buza ilişkin olabileceği iddia ediliyor.

Emin olmamakla birlikte Bray, nispeten sıcak bir yer olan Valles Marineris bölgesinde de bir ölçü buz olabileceğini de belirtmiş.

Başa dön tuşu