Köpekler Neden Kediler Gibi Tırnaklarını İçeri Çekemiyor?

Kedilerin sessiz adımlarla yürüyüşü ve köpeklerin tırnak sesleri arasında büyük bir fark var. Peki, neden köpekler tırnaklarını kediler gibi içeri çekemezler? Bilim insanları bu sorunun cevabını araştırmış!

Köpeklerin sert zeminde yürürken çıkardığı “tık tık” sesini hayal edin. Şimdi, aynı zeminde yürüyen bir kediyi düşünün, fark bariz değil mi? Kedi tamamen sessiz hareket eder.

Bu farklılığın cevabı, köpekler ve kedilerin tırnaklarını nasıl kullandıklarında saklı.

Kediler, tırnaklarını avlarına saldırmak için kullanırlar.

turuncu kedi

Calgary Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Anthony Russell’a göre kediler, ön tırnaklarını avlarını yakalamak ve tutmak için; arka tırnaklarını ise avlarının karınlarını yırtmak için kullanırlar.

Kedilerin tırnaklarını keskin tutmaları gerekir çünkü bir sonraki öğünlerini güvence altına almaları için şarttır. Tırnakları sürekli dışarıda olsaydı, zeminde sürtünerek körelebilirlerdi. Yani Tırnaklarını geri çekmelerinin nedeni, tırnakları gerçekten keskin tutmaktır.

Peki ya köpekler neden tırnaklarını içeri çekemez?

köpek patisi

Köpekler ise sosyal avcılardır. Büyük hayvanları avlamak için gruplar hâlinde çalışırlar ve avlarını uzun mesafelerde yorarlar.

Bu nedenle köpeklerin tırnaklarını avlarını tutmak için keskin tutmalarına gerek yoktur. Yine de köpeklerin tırnakları tamamen işlevsiz değildir. Köpeklerin tırnakları, yere tutunmalarına ve hızlı yön değiştirmelerine yardımcı oluyor. Kısaca çekiş ve manevra kabiliyeti sağlıyor diyebiliriz.

Çitalar hariç çoğu kedi koşarken tırnaklarını kullanmaz.

çita

Çitalar, avlarını daha hızlı ve uzun mesafelerde kovalayabilmek için tırnaklarını daha az geri çekilebilir hâle getirmiştir.

Yani her şey evrimsel adaptasyonların ve avlanma stratejilerinin bir sonucudur. Tırnaklarını içeri çekemeyen köpekler, sosyal avcılar olarak dayanıklılık ve iş birliği gerektiren stratejiler geliştirirken; kediler, tek başlarına avlanmak için keskin tırnaklarını saklama yeteneğini geliştirmiştir.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Evcil Hayvanlarımızın Bazen Neden Bize Örümcek Gibi Ölü Hayvan Getirdiğini Öğrenince Onlara Bambaşka Bakacaksınız!

Evcil Hayvanınızla Sohbet Ettiğinizi Bir Hayal Edin: Peki Bizimle Büyümelerine Rağmen Neden Asla Konuşamıyorlar?

Evcil Hayvanlarımıza Kuru Mama Vermek Aslında Sanıldığı Kadar Sağlıklı Değil! Peki Minik Dostlarımızı Neyle Beslemek Gerekiyor?

Kediler Gerçekten de Dört Ayak Üstüne Düşüyor mu Yoksa Bunu Biz mi Uydurduk?

Köpeklerin Düşünme Şekilleri, İnsanlara Tahmin Ettiğimizden Çok Daha Yakın Olabilir! Nasıl Yani?

Başa dön tuşu