Denizin dibinde süzülen küçük bir karides var ve sen onun ne yaptığını izliyorsun. Ama bir dakika! Bu karides ileriye doğru yüzmüyor, geriye doğru gidiyor! Peki, bu minik deniz canlıları neden geri geri yüzerler?
Karides deyince aklımıza hemen yemek gelse de onlar okyanusların kimyasını, besin akışını ve iklim dengesini de değiştirecek güce sahipler.
O yüzden karides deyip geçmedik ve bu ilginç deniz canlılarının da anatomi dersine giriş yaptık.
Karidesler, küçük boyutlarına rağmen oldukça zeki ve çevik canlılar.
Geriye doğru yüzmeleri de bu zekânın bir parçası aslında. Geriye yüzmelerinin ana sebebi, tehlikelerden hızlıca kaçabilmek. Düşünün, eğer bir avcıdan kaçmak zorunda kalırsanız, en hızlı şekilde oradan uzaklaşmak istersiniz, değil mi? İşte karidesler de tam olarak bunu yapıyorlar.
Karideslerin vücut yapısı, onları geriye yüzmeye uygun hâle getiriyor. İleri doğru itilmesini sağlayan yüzgeçleri yok ve karınlarını kabuklarına doğru çekerek hızlı esneme hareketi yaparak yüzüyorlar. Karın egzersizi gibi bu hareketleri de onları büyük bir hızla geriye doğru sıçratıyor.
Geriye yüzmek aynı zamanda çevrelerini daha iyi kontrol etme ve gözlemleme yolu.
Gözleri başlarının üst kısmında yer aldığı için geriye doğru yüzdüklerinde etraflarını daha geniş bir açıdan görebiliyorlar. Böylece hem etrafındaki tehditleri daha kolay fark ediyorlar hem de yiyecek bulmakta daha başarılı oluyorlar.
Artık karidesleri afiyetle mideye indirmeden önce onlar hakkında öğrendiğiniz bu yeni bilgiyi hatırlarsınız. Yer misiniz bilemeyiz!