NASA’nın yayınladığı dünya iştirak haritasında Türkiye çok büyük bir farkla birinci sırada yer alıyor. Toplamda 5 milyon iştirakçinin 2 milyondan fazlası sırf Türkiye’ye ilişkin. Listede Türkiye, 1 milyardan fazla vatandaşa sahip olan Hindistan’ın önünde bulunuyor. Ayrıyeten Mars 2020 misyonunun sahibi ABD’nin de dört katı fazla iştirakçiye sahip.
Mars 2020 misyonuyla isminizi Mars’a göndermek istiyorsanız buradan sizler de kaydınızı yaptırabilirsiniz. İsim, soyisim, ülke, posta kodu ve e-posta adresinizi girmeniz kâfi olacak. Kayıtlar 30 Eylül 2019’da sona eriyor.
Milyonlarca isim bozuk para büyüklüğünde bir mikroçipe yazılacak
NASA, isimleri Mars’a göndermek için elektron ışını ile sürece teknolojisinden faydalanıyor. Araştırmacıların tabirlerine nazaran isimler, 75 nanometre genişliğindeki metinler halinde bir bozuk para büyüklüğündeki silikon çiplerin üzerine yazılacak. NASA, bir milyondan fazla ismin bir mikroçipe sığdırılabileceğini söylüyor. Mikroçipler cam bir muhafaza altında Mars’a fırlatılacak.
NASA daha evvel benzeri bir projeyi InSight vazifesinde de gerçekleştirmişti. Yaklaşık 2 milyon kişinin ismi InSight uzay aracıyla birlikte Kasım 2018’de Kızıl Gezegen’in yüzeyine iniş yaptı. İsmini gönderenler ortasında ayrıyeten Türkiye’den de on binlerce iştirakçi vardı.
Haziran 2020’de fırlatılacak olan Mars 2020 müşahede aracı, yaklaşık altı aylık uzay macerasının akabinde Şubat 2021’de Kızıl Gezegen yüzeyine iniş yapacak.