Facebook, Poynter’in bünyesinde faaliyet gösteren Memleketler arası Doğruluk Denetimi Ağı (International Fact-checking Network) üye kuruluşlar ile birlikte 30’dan fazla ülkede doğruluk kontrolü yapıyor. Türkiye’de ise teyit.org iş birliği ile temelsiz haberlerin önüne geçilmeye çalışıyor. Facebook’ta paylaşılan gönderiler, irtibatlar, manzaralar ve görüntüler bu kuruluşlar tarafından inceleniyor. Temelsiz olduğu tespit edilen bilgilerin haber kaynağından yayılması engelleniyor.
Gönderiler kaldırılmayacak, dağıtımı durdurulacak
Poynter’dan yapılan duyuruya nazaran Instagram’daki gönderilerin doğruluk kontrolü çalışmaları başladı. Instagram sözcüsü Stephanie Otway, “Yanlış olduğunu tespit ettiğimiz gönderileri kaldırmak yerine akıştaki ve keşfetteki görünürlüğünü kısıtlayarak bilginin dağıtımını durduracağız.” dedi.
Yalnızca gönderilerdeki yanlış bilgilerin değil Instagram hakkındaki yanlış bilgilerin yayılmasının da önüne geçilecek. ABD’deki aşı aykırısı telaffuzlar ile ilgili olarak Facebook’un hali hakkında yanlış bilgilerin yayılması engellenmişti.
Genç yaştaki toplumsal medya kullanıcıları, vaktin büyük çoğunluğu Instagram’da harcıyor. Bu nedenle Instagram’da bilgi doğruluğunun yapılması, çok daha büyük büyük değer taşıyor.
YouTube, geçtiğimiz Mart ayında doğruluk tespit çalışmalarını başlattığını duyurmuştu. Arama sonucu sayfasında, kontrolcülerin notuna yer verilecek. Twitter ise temelsiz haberlerin önüne geçmek için şimdi bir aksiyon gerçekleştirmedi.