İnce film güneş panellerinin verimliliği Selenyum katkısıyla %22’ye çıkıyor

Kadmiyum tellür güneş hücrelerinden üretilen güneş paneller, kristal silikon olanlara kıyasla 100 kat daha az materyal kullanmasından dolayı epey avantajlı. Bu avantaj, ince sinema panellerin üretiminin daha ucuza üretilmesini sağlıyor. Bu paneller, ek olarak güneş ışınlarının ülkü dalga uzunluğunu yakalıyor. Bunların sonucu olarak en ucuz güneş gücü üretim tekniği, ince sinema panellerden geçiyor.
İnce sinema panellerin bir büyük dezavantajı ise silikon olanlara kıyasla ışık gücünü daha düşük verimlilikle elektriğe dönüştürmesi. Bu verimlilik eksikliği yüzünden birebir yüzey alanına kaplanan silikon panel, ince sinema panele kıyasla daha fazla güç elde ediyor. Colorado State University bünyesindeki Yeni Kuşak Fotovoltaik Merkezi araştırmacıları, İngiltere’deki Loughborough University ile ortak çalışarak kadmiyum tellür panellere selenyum katkısı yaptı. Bu katkı, panellerin verimliliğini %22’ye çıkarmayı başarıyor.
Şimdiye kadar bu katkının verimliliği neden yükselttiğini anlayamayan bilim insanları, sonunda bu sırrı da çözdü. Deneylerden ortaya çıkarılana nazaran selenyum, kadmiyum tellür kristalleri ortasındaki atomik boyuttaki pürüzleri ortadan kaldırıyor. Güneş ışınları selenyum kaplı güneş pilinin yüzeyine çarptığında elektronlar oluşuyor ve bu elektronlar, kaplama sayesinde boşluklara girip kaybolmuyor. Bu süreç sonrası her bir hücreden üretilen elektrikte doğal ki artış meydana geliyor.

Şu anda yalnızca laboratuvarda olumlu sonuç veren bu deneysel uygulama, sanayiye adapte edilecek mi, edilirse ne vakit edilecek bilinmeyen. Araştırma şimdilik kısmi olarak Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse ediliyor ve bu vakıf, şimdiye kadar güneş gücünün fiyatını düşürüp fosil yakıtlarla rekabet etmesini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor.

Başa dön tuşu