Hindistan, Ay’ın Güney Kutbu’na iniş yapacak: Tarihi görev bu hafta başlıyor

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), bu hafta sonu tarihi bir Ay misyonuna çıkmaya hazırlanıyor. Uzay ajansının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Chandrayaan-2 vazifesi nihayet bu Pazar günü (14 Temmuz) resmen start veriyor. Mevzuyla ilgili bir güncelleme yayınlayan ISRO, her şeyin yolunda gittiğini ve fırlatma öncesinde artık büsbütün hazır olduklarını açıkladı.

Hindistan, Chandrayaan-2 misyonunda Ay’ın Güney Kutbu’na iniş yapmaya hazırlanıyor. Güney Asya ülkesi, başarılı bir formda iniş yapabilirse uzay araştırmaları tarihinde kıymetli bir unsur imza atmış olacak. Daha evvel ABD, Sovyetler Birliği ve Çin Ay’a bir uzay aracı indirmeyi başarmıştı. Lakin bu misyonların hepsi ekvator ve etrafına düzenlenmişti.

Ay’ın Güney Kutbu uzay araştırmaları için bilhassa de son vakitlerde çok kıymetli bir bölge haline geldi. NASA tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir duyuruda Güney Kutbu’nun ağır bir biçimde su buzulları içerdiği resmen açıklanmıştı. Şimdilerde burası beşerli Ay misyonları için en uygun bölge olarak gösteriliyor. 2024’te Ay’a astronot indirmek isteyen NASA da Güney Kutbu’nu hedef göstermişti. Ayrıyeten Çin’in de tekrar birebir bölgede bir uzay üssü inşa etme planı var.

Hindistan tarihinin en değerli uzay misyonu olan Chandrayaan-2’de 3 farklı uzay aracı Ay’a fırlatılacak. Bu araçlar bir yörünge aracı, bir iniş aracı (Vikram) ve son olarak misyonun en değerli kısmı olan bir müşahede aracından (Pragyan) oluşuyor. Üç uzay aracı Ay’a vardıktan sonra sırasıyla birbirlerinden ayrılıp kendi misyonlarına başlayacak.

Yörünge aracı yüzeyden yüksek bir pozisyonda Ay’ın “üç boyutlu ayrıntılı haritasını” çıkarmaya uğraşırken müşahede aracı ise yumuşak bir inişin akabinde iniş aracından ayrılıp Ay’ın Güney Kutbu’nu keşfetmeye başlayacak.

Chandrayaan-2 misyonuyla ilgili konuşan ISRO lideri Dr. K. Sivan,”Yumuşak bir formda Ay’a iniş yapmak elbette misyonun en kuvvetli kısmı. Hindistan, bugüne kadar şimdi uzayda hiçbir gökcismine iniş yapmayı denemedi. Tarihimizde bir birinci olacak.” formunda konuştu.

Görevin kıymetinden de bahseden Dr. Sivan,”Hindistan daha evvel hiçbir ülkenin gitmediği bir yere gidiyor. Chandrayaan-2, Güney Kutbu’na çok yakın bir bölgeye iniş yapacak. Bu misyonun, Ay’ın birçok gizemini ortaya çıkarmasını bekliyoruz.” tabirlerini kullandı.

Chandrayaan-2 misyonu bu hafta sonu Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece 00.21’de start verecek. Her şey yolunda gitmesi halinde uzay aracının 6 Eylül’de Ay yüzeyine iniş yapması bekleniyor. Bakalım Hindistan bu değerli vazifede muvaffakiyete ulaşabilecek mi.

Başa dön tuşu