Dışkılar, hepimizin bildiği gibi insan veya hayvana ait oluşu fark etmeksizin oldukça tiksindirici atıklardır. Peki dışkıları bir güç kaynağına dönüştürmenin mümkün olduğunu söylesek?
Evet, evet yanlış duymadınız. Sifonu çekmek için sabırsızlandığımız o manzara aslında geleceğin enerjisine yön verecek olabilir.
Gelin, dışkıları güç kaynağına dönüştürmenin nasıl mümkün olabileceğine bakalım.
İnsanların ve hayvanların dışkıları, şaşırtıcı bir şekilde güç ve ısı sağlamak için kullanılabilecek değerli bir yenilebilir kaynak üretir.
Yine dışkı; enerji, ısı ve metan gazı üretmek için gerekli hammaddeleri de içerir. Fakat dışkıları veya bir gübre yığınını ateşe vererek güç kaynağı elde etmek elbette mümkün değildir.
Dışkıdan bir güç kaynağı olarak yararlanmak için öncelikle onu arıtma tesisindeki kanalizasyon suyundan ayırmak ve toplamak gerekir.
Sonrasında dışkı, dışkı yiyen bazı mikroorganizmalarla ve karmaşık karbon bazlı moleküllerle oksijensiz bir tanka koyulmalıdır.
Dışkının içinde bulunan bu moleküller, bir miktar karbondioksit içeren ve karbon bazlı molekül olan metandan oluşan bir gaz olarak dışarı verilir.
Böylece ilginç bir şekilde dışkının hacimce yarısından fazlası, gaz hâline gelir.
Mikroorganizmaların parçalayamadığı geriye kalan kısımlar ise katı bir atıktır. Ayrıca metan, güçlü bir sera gazı olduğundan çoğu bitki onu yakar ve sera gazının sadece %5’i kadar güçlü olan karbondioksite dönüştürülür.
Öte yandan özellikle hayvan dışkılarını metana dönüştürmek için gerekli altyapı bazı ülkeler tarafından kurulmaya başlamış durumda. Bazı kuruluşlar ise bunu kâr amacıyla satmaya ve enerji maliyetlerini azaltmak için kendileri kullanmaya devam etmekte.
Ek olarak bu potansiyel dışkı gücüyle, yılda 13 milyonun üzerinde eve yetecek kadar elektrik üretmek de mümkün. Özetle, atıkları israf etmeyi bırakırsak ve dışkının bu gücünü benimseyerek faaliyete geçersek bizi büyük güç kaynakları bekliyor olacak.