Boeing’in 787 Dreamliner uçağında “üretim hatası” iddiası

 

Hatırlanacağı üzere Boeing firmasına ilişkin 737 Max 8 tipi uçaklar son 6 ayda iki büyük kazaya karışmış ve bu kazalar, uçakların güvenliğine dair tartışmaları gündeme getirmişti.
Endonezya’da Lion Hava Yollarına ilişkin “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018’de, havalandıktan kısa bir mühlet sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin hayatını yitirdiği kaza, bu tip uçakların birinci kazası olarak tarihe geçmişti. Yaşanan 2. kaza ise Etiyopya Hava Yollarına ilişkin Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağında meydana gelmişti. 10 Mart’ta düşen uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan bu olayların akabinde çok vakit geçmeden şirketle ilgili skandal bir argüman da firmanın 787 Dreamliner uçağına yönelik olarak atıldı. Argümanın kaynağı olan New York Times gazetesi, uçağın “güvenliği tehlikeye atacak formda hatalı” ve “gelişigüzel” üretildiğini belirtiyor.

Gazetenin yüzlerce sayfaya ulaşan şirket içi yazışma ve federal kayıtlara ek olarak Boeing’in mevcut ve eski çalışanlarıyla yapılan görüşmelere dayandırdığı haberde, uçağın üretildiği fabrikadaki üretim kalitesinden ödün verildiği ve bunun yerine üretim suratının artırıldığı öne sürülüyor.

Müşteri kaybediyor

Uçağın üretildiği North Charleston fabrikasındaki güvenlik sıkıntılarının yetkililer tarafından fark edildiği ayrıyeten Katar Havayollarının üretim problemleri nedeniyle oluştuğunu sav ettiği hasar ve bu kapsamda teslimatların gecikmesini müteakip, 787 Dreamliner alımını durdurduğu belirtilmiş.

North Charleston fabrikasında vazife yapan Joseph Clayton isimli teknisyenin, “Birçok sefer kokpitlerin altında bulunan kablolarda tehlike yaratabilecek yakınlıkta üretim atığına rastladık. Bu durum önemli bir güvenlik sorunu oluşturuyor.” halindeki tabirleri olayın ciddiyetini ortaya koymuş. Buna rağmen, Boeing Ticari Uçaklar Lideri Kevin McAllister ise kelam konusu fabrikada üretimin en yüksek ve kaliteli standartlarda yapıldığını söz ederken, çalışanlarının işlerini en düzgün formda yaptığını vurgulamış.

 

Yaşanan bu gelişmeler sonucunda Boeing’in ne üzere ataklar yapacağını ve kusurlu üretim argümanlarının, firmanın “Starliner” uzay kapsülünün fırlatılmasında yaşanan gecikmelerle bir ilgisi olup olmadığını (fırlatma süreci Nisan ayından, en erken Ağustos ayına ertelenmiş durumda) görmek için bizi takip etmeye lütfen devam edin.

Başa dön tuşu