Bilime Göre Neden Çiğ Süt İçmemeliyiz?

Çiğ süt, işlem görmediği için bazıları tarafından oldukça faydalı kabul edilir. Bu düşüncenin arkasında ise sütün ısıtılmadığı için içindeki yararlı maddeleri hâlâ koruduğu düşüncesi vardır. Peki işin aslı nedir?

Çiğ süt içmek mi daha faydalıdır yoksa pastörize edilmiş UHT süt mü? Siz hangisinden yanasınız?

Eğer karar vermekte zorlanıyorsanız, sizi aydınlatalım. 

Çiğ süt, pastörize edilmemiş veya homojenize edilmemiş süttür.

süt

Pastörizasyon; mayaları, bakterileri ve küfleri öldürmek için sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulmasıdır. Isıtma sıcaklığı, 72°C ile 75°C arasında değişir ve bu işlem, 15-20 saniye sürer. 

Sütün pastörize edilmesi aynı zamanda yağ asitlerinin daha eşit bir şekilde dağıtılması için süte basınç uygulanarak görünüm ve tadının değiştirilmesidir. 

Çiğ süt, bakteriler için ideal bir beslenme alanıdır.

süt

Çiğ süt üzerinde yapılan çalışmalar, bu sütün pastörize süte göre çok daha yüksek miktarlarda zararlı olduğunu ve vücuda bulaşan bakterileri içerdiğini gösterir. 

Sütte bulunabilecek zararlı bakteriler arasında; Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli (E.coli), Coxiella burnetti, Cryptosporidium, Yersinia enterocolitica, Staph aureus ve Listeria monocytogenes yer alır.

Bu bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon belirtileri arasında ise kusma, ishal, baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı ve ateş bulunur. 

Pastörize edilmemiş süt, ölüme bile götürebilir.

süt

Örneğin 1993 ile 2006 yılları arasında ABD’de süt ürünlerinden kaynaklanan hastalıkların %60’ı, çiğ süt ürünlerinden kaynaklanmıştır. Süt kaynaklı salgınların %82’sine çiğ süt sebep olurken yalnızca %18’inden pastörize süt sorumludur. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Yaşını Başını Almış Bir İnsan, Düzenli Olarak Anne Sütü İçerse Nolur?

“İnek Sütü” Diye İçtiğimiz Sıvının Aslında Tam Anlamıyla “Filtrelenmiş Kan” Olduğunu Biliyor muydunuz?

Binlerce Yıllık Geçmişi Var: Süt ve Buzu Karıştırarak Dondurma Yapma Fikri İlk Kimin Aklına Geldi?

Başa dön tuşu