İniş ve kalkışlar dikey
Yeni drone’a hibrit denmesinin sebebi hem helikopter hem de uçak üzere hareket edebilmesi. İniş ve kalkışlar esnasında dikey olarak hareket eden drone, havada yatay hale gelerek uçak üzere yol alıyor. Altıgen yapıdaki çerçeve ile korunan altı adet pervanesi mevcut. Firmanın belirttiğine nazaran yeni drone, eski versiyonlara nazaran çok daha güvenli.
Hibrit yapısı sayesinde altı farklı yönde hareket edebiliyor. Böylelikle gelen rüzgarlara daha düzgün reaksiyonlar verilebilmesini sağlanıyor. Bu evrede, geliştirilen yapay zeka kritik bir rol üsleniyor. Gerek rüzgara nazaran drone’u stabil tutma, gerekse de önüne çıkacak engelleri tanıma konusunda tek vazifeli yapay zeka. Bilhassa elektrik telleri, çamaşır ipleri üzere görülmesi güç pürüzlerin tespiti hayli değerli.
Amazon’un, temel maksadı 25 kilometre çapındaki yerlere, 2-2.5 kilogram yükünde paketleri 30 dakika içerisinde gönderebilmek. Taşıma kapasitesi biraz az üzere görünse de Amazon’un elindeki datalara nazaran siparişlerin neredeyse yüzde 75-90’ı bu yükün altında.
Tabii ki yeni drone hala geliştirilme kademesinde. Amazon da gerekli müsaadeler ve lisanslar için çalışmalarına devam ediyor. Yani Prime Air ismindeki drone ile teslimat hizmetinin aktif olarak kullanılması için önümüzde uzun bir mühlet var.
Amazon’un bu pazarda tek başına olmadığını hatırlatalım. Google da Project Wing ile kendi drone ile teslimat hizmetini geliştiriyor. Görünen o ki gelecekte kargolarımız dronelar tarafından getirilecek. Amazon’un yeni drone’unu aşağıdaki görüntü üzerinde inceleyebilirsiniz.