Türk astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, 1 saniyeden az süren geçiş sırasında çektiği 34 kare fotoğraftan vakit atlamalı bir görüntü oluşturdu. Böylece bu geçişi tıpkı bir ağır çekim üzere formata dönüştürerek herkesin izleyebilecek olduğu son biçimi verdi.
Türk astrofotoğrafçı görüntüledi! İşte o an!
Uzaya olan merakı nedeniyle Samanyolu Galaksisi’ni çekmeye başlayan Ergün, Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydu olan Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun (ISS) Güneş’in önünden geçişini, görüntülemeyi başardı. Güneş’in önünde siyah bir leke üzere gözüken ISS‘nin bu geçişi, yalnızca 0.9 saniye gözlemlenebiliyor.
Ancak bu geçişi Almanya’dan anbean çeken Ergün, yüksek kaliteli ve çözünürlüklü 34 kare fotoğrafı timelapse (zaman atlamalı) görüntü haline getirdi. Ergün’ün bu fotoğrafları, epey büyük ilgi gördü.
Alanında en başarılı isimlerden biri olarak gösterilen 40 yaşındaki fotoğrafçı Ergün, teleskopu ile farklı vakitlerde Memleketler arası Uzay İstasyonu’nun geçişini görüntülemeye çalıştığını fakat bunu 10’uncu denemesinde başarabildiğini belirtti.
Gözlenmesi epeyce sıkıntı olan bu olayı ölümsüz kılmak için dört hafta evvelce çalışmalara başladığını tabir eden Ergün, açıklamasında; “ISS’in Dünya’nın etrafında dönüşü yaklaşık 92 dakika sürüyor. ISS’i her vakit istediğimiz noktadan göremiyoruz. Dünya ile Güneş’in ortasından geçme olayına ise çok ender rastlanabiliyor. Mesela görebileceğiniz noktanın 1 kilometre sağından yahut solundan baktığınızda göremezsiniz” ifadelerine yer verdi.
İşte Uzay istasyonunun Güneş’in önünden geçme anı;