Karbon emisyonu yapmayan temiz kamyonlar yapabilmek için ise hidrojen hoş bir tahlil olsa da dolum istasyon ağının kurulamaması yaygınlaşmasının önündeki en büyük pürüz. Sonuçta istasyon olmadığı için araç satılamıyor, araç satılmadığı için de istasyon kurulmuyor.
Ancak hidrojenli araçlar yakıtın hafifliği ve 5-10 dk’da hızlı dolması sayesinde bataryalı araçlara nazaran büyük avantaj sağlıyor. Hidrojenden yüksek güç elde edilmesi de diğer bir pürüz. Yani yüksek güç için geniş membran alanına sahip kıymetli yakıt hücreleri olması gerekmekte.
En yeterli tahlil ise elektrikli bir araç yaparak bataryayı muhakkak kapasite ile sınırlayıp, art planda bataryayı şarj eden düşük ve ucuz bir yakıt hücresi kullanmak. Böylelikle kamyon kent içersinde 224 km menzile sahip iken, kent dışına çıktığında hidrojen yakıt hücresinden gelen güç ile birlikte 570 km yol kat edebiliyor.
Tevva tarafından geliştirilen inovatif araçta 105 kW/saat batarya ve 9 kg’lık 350 barda hidrojen tankı bulundurmakta. Batarya 22 kW şarj istasyonu ile 5 saatte dolarken, hidrojen takının dolumu 10 dakika sürüyor.
Toplam tartısı 7.5 ton olan aracın yük kapasitesi 2718 kg. Motor gücü 192 kW ve 596 Nm torka sahip. Yakıt hücresi batarya biterken çalışmaya başlıyor ve ürettiği güç ile hem yolda devamı sağlıyor hem de bataryayı şarj ediyor. Buradaki olay yakıt hücresinin yalnızca 25 kW güç sağlaması. Bu yüksek hızlanma, ağır yük, çok eğim üzere şeyler için kâfi olmasa da bataryayı doldurmaya yetiyor.
İngiltere tabanlı şirketin kamyonlarının 2023 yılının yaz aylarında müşterilere teslim edilmesi bekleniyor.