Teleskop Kozmosa 41 ışıkyılı uzaktan baktı ve Octans takımyıldızında Dünya’nın %99’u çapında bir gezegen buldu: LHS 475 b‘ye merhaba deyin.
Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan Stevenson ve Lustig-Yaeger liderliğindeki bir astronom grubu, NASA’nın Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu’ndan (TESS) elde edilen dataları araştırırken birinci olarak aday dış gezegenin delillerini tespit etti. Bununla birlikte, ana yıldızının önünde iki geçişi gözlemleyerek gezegenin varlığını doğrulayan Webb’in Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) idi. Lustig-Yaeger bir NASA basın açıklamasında “Gezegenin orada olduğuna kuşku yok. Webb’in el değmemiş dataları bunu doğruluyor” dedi.
Uzay ajansının belirttiği üzere, bugün faaliyette olan teleskoplar ortasında (hem karasal hem de yörüngesel), sadece JWST, Dünya büyüklüğündeki ötegezegenlerin atmosferlerini gerçek bir halde karakterize ederek çözme yeteneğine sahiptir. Araştırma takımı, iletim spektrumunu tahlil ederek kayalık kütlenin üzerinde, şayet varsa, ne tıp bir atmosferin var olduğunu belirlemek için hala çalışıyor.
Webb Telescope’un teyit edilen birinci ötegezegeni, Dünya’nın %99’u çapında
Gezegenin kritik gaz yalıtımından mahrum olma ihtimali var, lakin bu aralıklarda, yüzeye yakın çok küçük bir atmosfer saklanmış olabiliyor. Lustig-Yaeger, “%100 karbondioksit atmosferi o kadar kompakttır ki, tespit edilmesi çok sıkıntı hale gelir” dedi.
Bununla birlikte takım, Satürn’ün uydusu Titan’ınkine emsal baskıcı bir atmosfere sahip olmadığından emin. “Ek sayabileceğimiz kimi karasal tip atmosferler var. Metan yüklü kalın bir atmosfere sahip olamaz.”
Bununla birlikte, gezegenin yüzeyi 300 santigrat civarında görünüyor, ki bu Dünya’dakinden birkaç yüz derece daha sıcak olduğu manasına geliyor. Sonraki çalışmalarda bulut örtüsü keşfedilirse, bu Venüs’e daha yakın bir sera dünya iklimine sahip olduğu manasına gelebilir.